Mooie ervaring: Sjef Weber één dag bondscoach Argentinië

Geplaatst: 21 juni 2018 in WK 2018

Sjef Weber is niet alleen goed in het coachen van kickboksers; ook voor het leiden van een voetbalteam draait de bekende Helmonder zijn getatoeëerde hand niet om. Woensdagavond verving Weber voor één keer de Argentijnse bondscoach en tevens zijn lookalike Jorge Sampaoli. Ondanks het teleurstellende resultaat werd het een gedenkwaardige avond.

Pilsjes aan de hotelbar
Weber en Sampaoli kennen elkaar al een behoorlijke tijd, zegt Weber: ,,Een jaar of tien geleden was ik op vakantie in Argentinië en daar trof ik hem. We raakten aan de praat. Dat was geen probleem; mijn taalbeheersing is erg goed, zoals algemeen bekend is. Hij bleek een groot liefhebber van tweedehands auto’s en kickboksen. We konden het goed met elkaar vinden en dronken elke avond wel een paar pilsjes aan de hotelbar.”

Sindsdien hield het duo zo nu en dan contact, vervolgt Weber. ,,We zagen elkaar regelmatig. Twee jaar geleden nog, toen hij als bondscoach van Chili in Frankrijk was voor het EK voetbal. Na een gezellige avond met iets te veel bier spraken we af een dag in elkaars huid te kruipen. Hij een dagje coach van Nieky (Holzken, red.); ik een dagje coach van zijn team. Maar dat zouden we tegen niemand vertellen. We lijken namelijk heel erg op elkaar en wilden testen of iemand het zou merken.”

Sjef Weber, woensdagavond in actie. Beeld: NOS.nl

Van baan wisselen
Belofte maakt schuld. ,,Ik ben deze week in Rusland om auto’s in te kopen”, zegt Sjef Weber woensdagavond. ,,En Jorge is daar natuurlijk ook met zijn team. Dat leek me een goed moment om een dagje zijn werk over te nemen en dat vond hij ook. Vandaag was het dan zo ver: ik mocht het Argentijnse elftal coachen tegen Kroatië.”

Angst om herkend te worden door een FIFA-medewerker of de beveiliging had de autoverkoper naar eigen zeggen niet. ,,In Rusland en binnen de FIFA is fraude de normaalste zaak van de wereld. Die maken zich echt niet druk om een simpele persoonsverwisseling. Ik kon gewoon doorlopen en tijdens de wedstrijd in het coachvak plaatsnemen.”

Fanatiek coachen
Wie de keiharde wedstrijd, die door Kroatië met 3-0 had gewonnen, bekeek op tv, zag de regie meermaals inzoomen op een driftig coachende Weber langs de zijlijn. ,,Ja, ik was best fanatiek. Het was prachtig om een dagje coach van een voetbalteam te zijn en ik voelde me ook wel thuis. Er werden namelijk meer trappen op het lichaam uitgedeeld dan bij een kickbokswedstrijd van Nieky.”

Toch gaat de tv-personality nu weer over tot de orde van de dag. ,,Ik ga me vanaf morgen weer richten op auto’s verkopen. En kickboksen. Jorge heeft me na de wedstrijd tegen Kroatië gevraagd of ik hem een spoedcursusje wil geven. Dat zal hij wel nodig hebben, als hij over een paar dagen uitgeschakeld terugkeert in Argentinië.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.