Mark Rutte vergeet te betalen na bezoek aan Helmonds restaurant: ‘Herinner me geen rekening’

Geplaatst: 27 april 2018 in Helmond

Voor de tweede keer in een paar dagen tijd heeft Mark Rutte last gehad van een haperend geheugen. Na het gedoe over de vergeten dividendbelastingmemo vergat de premier op vrijdagavond te betalen nadat hij had gedineerd bij een restaurant in Helmond: ‘Ik herinner me niets van het bestaan van een rekening.’

Glazen spoelen achter de bar
,,Ik stond glazen te spoelen achter de bar toen Mark Rutte mijn zaak binnen kwam lopen”, vertelt Freek Boetzkes, eigenaar van restaurant 33 Good Food in Helmond, vrijdagavond laat. ,,Hij vertelde me dat hij Koningsdag anoniem wilde vieren, en daarom naar Brabant afgereisd was. Voordat hij naar huis ging wilde hij nog iets eten, vandaar zijn bezoek. Ik zei dat hij een verstandige keuze had gemaakt, want hier kent niemand hem natuurlijk.”

Na twee uur tafelen was de minister-president blijkbaar nog dorstig. Hij verruilde zijn plekje aan tafel zeven voor een plaats aan de bar. Boetzkes: ,,Hij bleef nog een uurtje bier drinken en kletsen. Hij dronk flink wat pils, maar ik snap ook wel dat hij iets te vieren had. Het is tenslotte Koningsdag en bovendien kan hij terugkijken op een succesvolle week.”

images4.persgroep.net

Restauranteigenaar Freek Boetzkes in zijn zaak. Foto: Gerard van Hal

Lege kruk
De avond kreeg echter een verrassende wending, vertelt de restauranthouder. ,,Ik moest even naar de kelder om een nieuw biervat aan te sluiten, want het tempo zat er goed in. Toen ik weer boven kwam, zag ik dat Mark Ruttes kruk ineens leeg was. Ik zag hem nog net de deur uit lopen. Een van mijn snellere obers wist hem gelukkig in de kraag te vatten en te wijzen op zijn nog openstaande rekening.”

Terug in het restaurant bood de premier niet direct zijn excuses aan aan Boetzkes, zegt de ondernemer. ,,Eerst ontkende hij dat hij afwist van het bestaan van een rekening. Ook zei hij dat hij zich niet kon herinneren dat hij hier had gegeten. Toen ik de bon erbij haalde, begon er toch iets bij hem te dagen en betaalde hij alsnog. Hij vroeg trouwens nog wel om een factuur, want hij wilde de btw terugvorderen.”

Nadat Mark Rutte (midden) de rekening had vereffend, was alles weer koek en ei. Rechts 33 Good Food-eigenaar Freek Boetzkes. Wie de dame links is, kon de schrijver van dit artikel zich niet herinneren.

Nadat Mark Rutte (midden) de rekening had vereffend, was alles weer koek en ei. Rechts 33 Good Food-eigenaar Freek Boetzkes. Wie de dame links is, kan de schrijver van dit artikel zich niet herinneren.

Vergeven en vergeten
Na de financiële afhandeling was de kou uit de lucht. Boetzkes: ,,We zijn samen nog even op de foto gegaan buiten mijn restaurant. Daarna hebben we elkaar de hand geschud en stapte hij in zijn dienstauto. Of ik hem kwalijk neem dat hij zonder te betalen mijn zaak verliet? Nee, je moet kunnen vergeven en vergeten. In dat laatste is onze premier trouwens ook vrij goed.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.