Scheidsrechter Gözübüyük belaagd na Heerenveen – Ajax

Geplaatst: 21 april 2016 in Eredivisie

Voor de zoveelste keer is een scheidsrechter het slachtoffer geworden van agressie. Na de wedstrijd Heerenveen – Ajax was een dertigjarige arbiter uit Haarlem het mikpunt. De KNVB gaat nu ingrijpen.

Intimiderend
Direct nadat het slachtoffer, Serdar Gözübüyük, had afgefloten, kwam er een groep jongeren op hem af. ,,Het was behoorlijk intimiderend. Eentje van hen pakte mij vast en een paar jongens riepen iets tegen me. Geen idee wat ze zeiden, want ze spraken geen Nederlands. Ik denk dat het vooral Oost-Europeanen waren”, zegt de fluitist hoorbaar geëmotioneerd.

Cgg7WQSW8AAgYCk.jpg large

Scheidsrechter Gözübüyük wordt belaagd door opgefokte jongeren. Foto via twitter.com/thijskeeper.

Om moedeloos van te worden
Gözübüyük vindt het vooral beangstigend dat er anno 2016 nog steeds geen respect is voor scheidsrechters. ,,Ik zei het vóór de wedstrijd al tegen de spelers: handen af van de bal en de scheids. Eén speler van Heerenveen was dat even vergeten en toen heb ik meteen opgetreden. Maar kennelijk heeft het weinig indruk gemaakt. Het is om moedeloos van te worden. Op deze manier is de lol er voor vrijwilligers zoals ik er snel af.”

Pepperspray
Het incident in Heerenveen is niet uniek. Afgelopen zondag werd er in Amsterdam een scheidsrechter aangevallen door een groep boze jongeren uit Utrecht. De KNVB wil dan ook hard ingrijpen: ,,Dit is onacceptabel en we hebben direct alle eredivisiewedstrijden voor komend weekend geschrapt. Daarnaast krijgen onze scheidsrechters vanaf nu, naast een busje vanishing spray, ook een flesje pepperspray mee. Daarmee kunnen ze belagers van zich af schudden.”

2dd26deb-5a44-4db8-b36d-4e665214c8b8

Scheidsrechter Gözübüyük wordt belaagd door opgefokte jongeren. Foto via twitter.com/thijskeeper.

Makkelie: ‘Eigen schuld’
KNVB-scheidsrechter Danny Makkelie, in het dagelijks leven politieagent, snapt de angst van zijn collega Gözübüyük. ,,Maar eerlijk gezegd is het ook wel een beetje zijn eigen schuld. Als je zó makkelijk penalty’s weggeeft, roep je het ook wel over jezelf af.”


Volg ‘Er mag gezongen worden’ op Facebook: klik hier.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.