Ook schilderijen Vermeer belaagd door Ajaxfans

Geplaatst: 13 februari 2016 in Eredivisie

Na Kenneth Vermeer en zijn neefjes is ook Johannes Vermeer het slachtoffer geworden van hooligans. Het bekendste kunstwerk van de schilder uit de Gouden Eeuw kreeg er verbaal van langs in het Amsterdamse Rijksmuseum.

Verraadster
De ongeregeldheden vonden zaterdagochtend plaats. Vrijwel direct na openingstijd beende een aantal Ajax-fans richting de Eregalerij; de zaal met daarin Vermeers Melkmeisje. Eenmaal daar aangekomen begonnen ze leuzen te roepen naar de geportretteerde vrouw. Ze werd bijvoorbeeld afgeschilderd als verraadster. Waarom is niet exact duidelijk; het Melkmeisje is al ruim honderd jaar trouw aan het Rijksmuseum.

23-melkmeisje-van-vermeer-in-rijksmuseum

Boze fans verzamelen zich voor het Melkmeisje.

Geen bekenden van de politie
Na het mondelinge geweld bezochten de hooligans ook andere schilderijen van Vermeer. Pas nadat de politie de raddraaiers had meegenomen, keerde de rust terug in het museum. De gearresteerden waren overigens geen bekenden van de politie, maar binnenkort vermoedelijk wel van het UWV.

Extra beveiliging
Om te voorkomen dat Vermeers bekendste werk opnieuw wordt belaagd, heeft het Amsterdamse museum aangekondigd de beveiliging te verscherpen. Zo zal De Nachtwacht vandaag naast het Melkmeisje worden opgehangen.

Johannes Vermeer was zaterdagmiddag niet voor commentaar bereikbaar.


Volg ‘Er mag gezongen worden’ op Facebook: klik hier.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.