Verslagenheid op De Toekomst na vertrek goudhaantje Sanogo

Geplaatst: 2 februari 2016 in Eredivisie

In Amsterdam is verslagen gereageerd op het plotselinge vertrek van goudhaantje Yaya Sanogo. De makkelijke scorende spits werd kort voor het sluiten van de transfermarkt ingelijfd door het machtige Charlton Athletic. Een sfeerverslag.

Dinsdagochtend, kort na tien uur. Het miezert op De Toekomst, het trainingscomplex van Ajax. Een witte Mercedes rijdt het parkeerterrein op. Joël Veltman stapt uit. Met een donkere Ray-Ban op zijn neus probeert hij zijn gemoedstoestand verborgen te houden voor de massaal opgekomen pers, maar zijn lichaamstaal weerspiegelt hoe hij zich werkelijk voelt. ‘No questions!’, bijt hij de pers toe. Het is duidelijk: Veltman is kapot van het vertrek van zijn maat.

De reacties van de godenzonen die na de aanvoerder op het sportcomplex arriveren, zijn vergelijkbaar. Cillessen, Fischer, Dijks, Gudelj, Riedewald: ze dragen soms een cap of zonnebril, slenteren gebogen richting kleedkamers en houden met een duidelijk handgebaar de pers op afstand. Vandaag worden er geen vragen beantwoord.

2013-06-24 1ste dag Ajax metingen Toekomst AmsterdamJ Cillessen

Cillessen sluipt uit zijn bolide.

Ook het publiek is rouwig om het vertrek van de publiekslieveling. Een vrouw van middelbare leeftijd legt bloemen bij Sanogo’s brede privéparkeerplaats – pal naast de poort. Het bordje met de initialen van de geboren Ivoriaan staat er nog, maar het wit omlijnde vak blijft leeg. ,,Het is verschrikkelijk”, snikt de dame. ,,Ik dacht echt dat we Yaya konden houden. Maar ja, als Charlton Athletic iets wil forceren, dan ben je machteloos hè?”

Ook in het clubhuis is de stemming terneergeslagen. Omgekeerde bierglazen op de tapknoppen verraden dat er vandaag geen bier geschonken wordt. ,,Ik wilde de deuren vandaag eigenlijk gesloten houden”, licht uitbaatster Mieke toe. ,,Maar het bestuur van Ajax wilde dat ik toch openging, zodat fans hun verhaal en verdriet kunnen delen. Dat vind ik prima, maar wel op een sobere manier. Geen bier, snacks en meezingers, maar koffie, cake en stemmige muziek. Het is geen feestje.”

Verdriet delen en herinneringen ophalen, dat is wat de Ajax-familie deze ochtend doet. Om half elf hebben zich al bijna honderd fans verzameld in de kantine. Een enkeling – een dronken vijftiger die de komst van Zivkovic op enthousiaste wijze wil vieren – valt uit de toon. Hij wordt op vriendelijke doch dringende wijze buiten getrapt.

Elf uur: de selectietraining begint. Na twee rondjes warmlopen roept oefenmeester Frank de Boer zijn selectie bij zich. Waarover het gaat laat zich raden, zeker als spelers armen om elkaar heen slaan. Wanneer de training even later wordt hervat en Jasper Cillessen prompt twee penalty’s stopt, is wel duidelijk dat ook de normaal zo koele goalie uit zijn doen is. De Boer ziet het en breekt meteen de training af. De wond is nog te vers.

maxresdefault

Ajacieden gaan al snel weer naar binnen. Foto: Ajax TV.

In het clubhuis houdt directeur voetbalzaken Marc Overmars een praatje. Hij vertelt dat niemand nog ooit het shirt met rugnummer 19 – Sanogo’s rugnummer – zal dragen. Ook onthult hij dat het de bedoeling was om een compilatie te tonen met de negentien beste acties van Sanogo, maar wegens onbekende technische problemen was dat niet mogelijk. Of die problemen door haperende technische apparatuur of een haperende techniek van Sanogo zijn veroorzaakt, vertelde Overmars er niet bij.

ANP101115124-1

Marc Overmars zit er verslagen bij. Foto: ANP.

In de hoek van de kantine ligt een boek waarin fans iets kunnen schrijven. Het eerste bericht:

Ik vind het verschrikkelijk wat er maandagavond is gebeurd. Deze transfer is voor mij niet te bevatten en ik hoop dat het bestuur van onze club zich realiseert wat ze hebben gedaan. Ze maken onze club kapot. Met sportieve groet, Gerrit Bijnagte, voorzitter Nederlandse Charlton Athletic Fanclub.


Volg ‘Er mag gezongen worden’ op Facebook: klik hier.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.