Vuurwerktijden in Heesch massaal genegeerd

Geplaatst: 19 januari 2016 in Maatschappij

Bewoners van Heesch nemen het niet zo nauw met de vuurwerktijden. Tijdens een vreedzame demonstratie, maandagavond, werd er massaal vuurwerk afgestoken, terwijl dat nog lang niet toegestaan is.

Vroeg
Burgemeester Marieke Moorman: ,,Officieel mag er pas op 31 december vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken. Als feestvierders die het nieuwe jaar willen verwelkomen een uurtje eerder beginnen, doen we daar echt niet kinderachtig over. Maar om nu ruim elf maanden vóór het toegestane tijdstip te beginnen, gaat wel erg ver. Dit is wel érg vroeg.”

Aansteeklont of sigaret
De Heessche burgermoeder was daarentegen wél positief over de voorzorgsmaatregelen die vuurwerkafstekers – waaronder veel kinderen – hadden genomen. ,,De meeste mensen maakten gebruik van een aansteeklont of sigaret. Daarnaast droegen veel afstekers beschermende kleding, zoals een veiligheidsbril, cap of capuchon. Goed om te zien dat er zo verantwoord met vuurwerk wordt omgegaan, al ben ik nog steeds van mening dat men de regels beter moet naleven.”

ANP-35910259-2048x1363

Vuurwerk in Heesch. Veel afstekers droegen beschermende kleding, zoals een capuchon of sportieve cap. Foto: nrc.nl.

Knalvuurwerk het populairst
De vuurwerktaferelen op het centrale plein in de gemoedelijke Brabantse plaats lieten overigens zien dat knalvuurwerk nog steeds het populairst is. Toch was er ook ruimte voor siervuurwerk, zoals Bengaalse fakkels en fraaie pijlen. Het massaal opgekomen, bewonderende publiek beoordeelde dat positief, met hartstochtelijke kreten als ‘ooeeeehhh’, ‘aaaaahhh’ en ‘flikker op met je azc’.

Opruimen
Ondanks het niet naleven van de regels komen de vroege afstekers, volgens Moorman, goed weg. ,,Normaal gesproken moeten vuurwerkovertreders zich bij Bureau Halt melden en moeten ze de vuurwerkresten opruimen. Maar ze hebben geluk: de ME heeft het plein al schoongeveegd.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.