Ook aangifte tegen ‘bondscoach’ Erik van Muiswinkel

Geplaatst: 24 december 2015 in Betaald voetbal overig, Maatschappij

Erik van Muiswinkel gaat een onzekere kerst tegemoet. De cabaretier werd al aangeklaagd omdat hij, in de rol van Hoofdpiet, zou aanzetten tot discriminatie. Donderdag is daar nog een aanklacht bovenop gekomen. Als exotische bondscoach in het programma Studio Spaan zou hij kleine voetballanden hebben gediscrimineerd.

Kleurrijke bondscoach
Kort na de eeuwwisseling verscheen Van Muiswinkel regelmatig als bondscoach in het voetbalprogramma Studio Spaan. In die rol blikte hij vooruit op de WK-kwalificatiewedstrijden van eilanden in de Pacifische Oceaan. Daarbij was hij uitgedost als kleurrijke bondscoach; vaak geschminkt en voorzien van een donkere pruik.

Bondscoach Maui

Erik van Muiswinkel (links) als de bondscoach van Maui.

Zwart
Volgens de aanklagers was die rol discriminerend. ,,Als bondscoach maakte hij niet alleen zichzelf zwart, maar ook de voetballers en fans van voetbaldwergen als Maui, Pitcairn, Nieuw-Caledonië en de Galapagoseilanden. Bovendien zette hij die landen als corrupt weg, omdat alle wedstrijden in 2-0 eindigden”, zegt een tegenstander van de kleinkunstenaar.

Uitslagen

De uitslagen in poule C waren destijds redelijk voorspelbaar.

Discriminerend spel
Van Muiswinkel bekent dat hij meespeelde aan een discriminerend spel. ,,De bonte bondscoach is een icoon uit een tijd die discriminerend voor kleine voetballanden was. Maar nu is daar geen sprake meer van. Want al de eilanden zijn Nederland allang voorbij op de FIFA-wereldranglijst.”

Winnen
Hoewel de uitspraak nog even op zich laat wachten, is Van Muiswinkel er al van overtuigd dat hij de zaak gaat winnen. ,,Ik denk met 2-0.”

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s