Zaterdag huldiging in Amsterdam ter ere van bijna-uitschakeling Ajax

Geplaatst: 27 november 2015 in Betaald voetbal overig

Een rondvaart door de grachten, een busrit door de straten en als spetterend einde een knalfeest op het monumentale parkeerterrein P2. Dat alles staat de selectie van Ajax zaterdag te wachten. De Amsterdammers werden donderdagavond bijna uitgeschakeld in de Europa League en dat moet gevierd worden.

Op de schouders
Onmiddellijk na de zakelijke 1-2 overwinning op het verrassend sterke Celtic vielen de godenzonen al in elkaars armen. Keeper Jasper Cillessen had als één van de eersten door dat er iets te vieren viel. ,,Ik hoorde dat Fenerbahçe in Noorwegen had gewonnen, waardoor de Europese missie voor ons bijna ten einde is. Daarom besloot ik de dichtstbijzijnde teammaat op mijn schouders te zetten. Was het Černý, ja? Geen idee, ik heb hem nooit gezien”, jubelde de goalie, voor wie november überhaupt al niet meer stuk kan. Eerder deze maand stopte hij namelijk voor het eerste in zijn nog prille keepersloopbaan een penalty.

Celtic - Ajax

Rekenwonders Jasper Cillessen en Nemanja Gudelj nemen een willekeurige Tsjech op de schouders. Foto: ANP.

Prima prestatie
Op de vreugde-explosie in Glasgow moest een vervolg komen, vond het Ajax-bestuur. ,,Het ziet ernaar uit dat we derde worden in de Poule des Doods”, zei Ajax-bestuurder Marc Overmars donderdagavond. ,,Een derde plek is een prima prestatie; Max Verstappen zou ervoor tekenen. We gaan nu feesten, maar morgenvroeg overleggen we met de gemeente of er, liefst op hun kosten, een feestje mogelijk is.”

Rondvaart
Vrijdagmorgen zette de gemeente Amsterdam alle seinen al op groen: er komt een grootse huldiging. Zaterdagmiddag om 13.00 uur steekt de selectie van wal en begint de rondvaart door de grachten. Daarna gaan de Ajacieden met de bus naar parkeerplaats P2 voor de huldiging en een feest.

Ballen in het publiek
,,We wilden de huldiging eigenlijk laten plaatsvinden op De Dam”, aldus burgemeester Eberhard van der Laan. ,,Maar het leek ons wel leuk voor de fans om Yaya Sanogo een aantal ballen het publiek in te laten trappen. Om schade aan het Paleis op de Dam te voorkomen, wordt er dus uitgeweken naar een afgelegen stuk grond en dat is P2 geworden.”

Ajax

Op P2 is het doorgaans prima feesten, bewijst dit archiefbeeld. Foto: Mike van der Hoorn.

Niet zeuren
De huldiging zal naar verwachting tot diep in de nacht duren. Veel supporters vinden dat ongepast, omdat Ajax zondagmiddag alweer een competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle moet spelen. Trainer Frank de Boer vindt dat die mensen niet moeten zeuren. ,,Met alle respect: het is ‘maar’ Zwolle. Ik kan me niet herinneren dat we daar ooit van verloren hebben.”

image-4064806

Ook Frank de Boer was donderdagavond door het dolle heen. Foto: ANP.

Geen drankverbod
De Boer is dan ook niet van plan om zijn spelers zaterdag een drankverbod op te leggen. ,,Ook met een paar biertjes zijn mijn spelers in staat om wedstrijden te domineren en te winnen; dat heb je tegen Celtic wel gezien. Of dacht je nu echt dat Van der Hoorn en Sanogo nuchter op het veld stonden?”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.