KNVB geeft PSV groen licht voor meer lichteffecten tijdens wedstrijden

Geplaatst: 20 oktober 2015 in PSV

Keepers die ineens verblind worden en lichteffecten die aangeven dat iemand buitenspel staat. Dat – en nog veel meer – staat er binnenkort te gebeuren in het Philips Stadion. De KNVB heeft PSV namelijk groen licht gegeven om onbeperkt te experimenteren met de nieuwe lichtinstallatie in het stadion.

Feestje
Afgelopen zaterdagavond nam PSV het nieuwe led-systeem in gebruik. Heel feestelijk werd het allemaal niet, zag ook PSV-directeur Toon Gerbrands. ,,Het had een feestje moeten worden, maar feestjes en PSV gaan niet altijd samen. We leden duur puntverlies en dat mag niet te vaak meer gebeuren. Daarom willen de lichteffecten ook gaan gebruiken om het resultaat positief te beïnvloeden.”

PSV gaat lichteffecten inzetten om betere resultaten te halen. Foto: gelderlander.nl.

PSV gaat lichteffecten inzetten om betere resultaten te halen. Foto: gelderlander.nl.

Val afremmen
Maandagochtend vroeg Gerbrands toestemming voor meer lichteffecten aan de voetbalbond. Amper 24 uur later kreeg hij al groen licht. ,,Als een Nederlandse club iets wil proberen om de vrije val op de internationale ranglijst enigszins af te remmen, zullen we dat niet verhinderen. Bovendien is de KNVB altijd al voorstander geweest van technologische vooruitgang”, zo citeert Gerbrands uit het faxbericht uit Zeist.

Uitgebreid lichtplan
Volgens de bestuurder is er al een uitgebreid lichtplan gemaakt. ,,Bij strafschoppen voor PSV zal alleen het strafschopgebied verlicht worden. Net vóór het schot zal er bovendien een felle lichtstraal in de ogen van de keeper schijnen, zodat er misschien weer eens gescoord wordt vanaf elf meter. Alleen voor Jasper Cillessen maken we een uitzondering. Om hem vanaf elf meter te passeren, zijn er geen extra lichteffecten nodig. Als we energie kunnen besparen, zullen we dat niet nalaten.”

Ook bij strafschoppen mag de lichttechnicus zich uitleven. Foto: omroepbrabant.nl.

Ook bij strafschoppen mag de lichttechnicus zich uitleven. Beeld: omroepbrabant.nl.

Verduistering
Ook tijdens het spel zullen de leds worden gebruikt. Wanneer een PSV’er bijvoorbeeld buitenspel staat, zal hij volledig worden verduisterd, zodat de buitenspelloper niet aangespeeld wordt. Gerbrands: ,,De KNVB heeft daar geen enkele moeite mee. Begrijpelijk ook, want verduistering binnen de FIFA is aan de orde van de dag. Als het overkoepelende voetbalorgaan het ook doet, kan de KNVB het moeilijk verbieden.”

Standje feller
Niet alleen de voetballers kunnen overigens profiteren van lichttoepassingen, laat Gerbrands weten. ,,Als Kevin Blom of Danny Makkelie een wedstrijd van PSV komt fluiten, zetten we het licht een standje feller. Zo zien ze hopelijk vaker wat er gebeurt. Hetzelfde doen we als de bondscoach een keer op bezoek komt. Wie weet ziet hij dan eindelijk een keer het licht.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.