Oranje Zwart wil voortaan zonder scheidsrechter voetballen: ‘We regelen het zelf wel’

Geplaatst: 19 oktober 2015 in Amateurvoetbal

Stakende scheidsrechters en negatieve publiciteit: bij Oranje Zwart zijn ze er helemaal klaar mee. Daarom heeft de Helmondse voetbalclub een opmerkelijk besluit genomen: ze willen voortaan zonder scheidsrechters voetballen.

Teleurstellend
,,Op deze manier is er voor onze leden weinig aan”, zegt bestuurslid Bor van Mariahout zondagavond. ,,Ze komen om voor hun ontspanning een potje te voetballen, maar dat wordt ze onmogelijk gemaakt. Bijna elke keer staakt een scheidsrechter de wedstrijd terwijl het nog lang geen tijd is. Dat is natuurlijk teleurstellend. Als ik tien dagen naar Salou boek, wil ik ook niet na zes dagen al naar huis, om maar een vergelijking te maken.”

Deze maand vaak raak
Volgens Van Mariahout loopt het vooral deze maand de spuitgaten uit. ,,Vandaag werd de wedstrijd van ons eerste elftal gestaakt. Vorige week was er ook al heibel en de week dáárvoor mocht ons vaandelteam zelfs helemaal niet voetballen. Dat was weliswaar omdat ze roostervrij waren, maar het gaat om het principe. Een aanzienlijk deel van onze leden betaalt netjes contributie en zij willen gewoon voetballen voor hun geld.”

Het complex van Oranje Zwart in Helmond.

Het complex van Oranje Zwart in Helmond.

Schuld van de scheidsrechters
Volgens Van Mariahout is het hoge stakingsgemiddelde niet de schuld van zijn club. ,,Ik wil niet met de beschuldigende middelvinger wijzen, maar het is de schuld van de scheidsrechters. Als zij de wedstrijd niet staken, wordt er gewoon negentig minuten gevoetbald. Door al die stakingen krijgen we als club een slechte naam. Nu kan het imago van Oranje Zwart wel een stootje hebben, maar voor je het weet wordt er negatief over je gesproken.”

Compleet overbodig
Het liefste zou de bestuurder zien dat de wedstrijden van Oranje Zwart voortaan niet meer geleid worden door een scheidsrechter. ,,Die lui zijn compleet overbodig. We regelen onze eigen zaakjes wel op het veld. Een aantal supporters van ons is een paar jaar geleden al begonnen met het uitschakelen van overbodige scheidsrechters, maar dat initiatief kreeg weinig steun. Nu hoop ik via deze oproep de KNVB te bereiken, zodat ze voortaan geen slechte fluitisten meer op ons af sturen.”

Inventieve supporters van Oranje Zwart wilden in 2009 al afrekenen met scheidsrechters. Foto: Gé Hirdes.

Inventieve supporters van Oranje Zwart wilden in 2009 al afrekenen met scheidsrechters. Foto: Gé Hirdes.

Positieve reacties op voorstel
De KNVB sluit niet uit, dat het aan het opmerkelijke verzoek van Oranje Zwart wil voldoen, zo laat competitieleider Marcel Lenoir weten. ,,Ik ben verbaasd door de positieve reacties van onze scheidsrechters. Ze vinden het vreemd genoeg geen probleem om niet meer naar wedstrijden van Oranje Zwart te hoeven. Uiterst merkwaardig.”

Tegemoetkoming
Bor van Mariahout hoopt dat de KNVB gehoor geeft aan zijn oproep. ,,Het wordt tijd dat ze ons eindelijk eens serieus nemen. Wat er gebeurt als ze niet naar ons luisteren? In dat geval gaan we staken. Daarin zijn we inmiddels aardig geoefend.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.