Stiphout Vooruit gaat zwarte voetbalschoenen verbieden

Geplaatst: 7 oktober 2015 in Stiphout Vooruit

Als eerste voetbalclub in Nederland heeft Stiphout Vooruit een duidelijk standpunt ingenomen in de zwarteschoenendiscussie, die traditiegetrouw elk jaar in september begint. De Helmondse vereniging gaat zwarte schoenen vanaf volgende maand verbieden.

Duidelijkheid scheppen
,,We willen ons niet afsluiten voor wat er in de maatschappij gebeurt”, zegt clubvoorzitter Marc Leblanc. ,,Bovendien vind ik dat we het onze pupillen verplicht zijn om duidelijkheid te scheppen. Vorige week trok een E2-speler zwarte schoenen aan. Je kon de verbazing in de ogen van zijn teamgenootjes zien. De leider is een half uur bezig geweest om uit te leggen dat zwarte schoenen óók schoenen zijn, en dat de eerste voetballers op zwarte schoenen speelden.”

De onderste helft van Stiphout Vooruit E2. Foto: Maurits Nooijen.

De onderste helft van Stiphout Vooruit E2. Foto: Maurits Nooijen.

Gefaseerd afstand nemen
Om verdere paniek te voorkomen, gaat het roer bij Stiphout Vooruit radicaal om. Leblanc: ,,We hebben onderzocht of we gefaseerd afstand konden nemen van de zwarte schoen, bijvoorbeeld door als club witte schoenen met schoensmeervegen te gedogen. Dat is echter lastig. Oudere leden weten misschien nog wel wat schoensmeer is, maar probeer dat een zevenjarige knul met plastic kicksen maar eens uit te leggen. Er rest ons maar één optie: een verbod op zwarte schoenen. Dat gaat vanaf 14 november gelden, zodat leden nog de tijd hebben om nieuwe schoenen te kopen.”

Gevoelig onderwerp
Volgens de preses is het lastig om het nieuwe gewenste uiterlijk van de voetbalschoen te bepalen. ,,Dat luistert nauw, en het is een gevoelig onderwerp. Als club hebben we voorlopig besloten de lijn van het sportjournaal te volgen. Komen daar regenboogkleurige voetbalschoenen in voor, dan zul je op ons sportpark ook regenboogkleurige schoenen zien. Dat kleurt trouwens wel mooi bij ons tenue.”

Controles bij de poort
Mensen die vanaf 14 november op zwarte schoenen het Stiphoutse sportpark willen betreden, worden onherroepelijk teruggestuurd. Leblanc: ,,Een delegatie van ons bestuur zal bij de toegangspoort controles uitvoeren. Ik zit zelf overigens niet in die delegatie. Want ik heb weinig zin om de zwartepiet te krijgen toegespeeld.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.