Plotselinge aanmeldingenstroom voor Carolus; oud schoolgebouw weer open

Geplaatst: 25 september 2015 in Helmond

Het Carolus Borromeus College in Helmond is populairder dan ooit. De school kreeg de afgelopen week zó veel aanmeldingen, dat het lege gebouw aan de Gasthuisstraat noodgedwongen weer in gebruik wordt genomen. De school en buurt reageren verheugd.

Trots
Rector François Leijten is blij dat zijn school weer zo in trek is. ,,Er hebben zich na de open dag van vorig weekend ruim vijfhonderd mensen aangemeld. Dat aantal is bovenop het aantal brugklassers dat vorige maand is begonnen”, zegt hij trots. ,,Al die mensen kunnen we niet kwijt in onze nieuwe locatie in Brandevoort. Daarom gaan we het oude gebouw, aan de Gasthuisstraat, maar weer in gebruik nemen. Dat staat anders toch maar leeg.”

Het oude Carolus-gebouw aan de Gasthuisstraat, op archiefbeeld. Foto: ED.nl.

Het oude Carolus-gebouw aan de Gasthuisstraat, op archiefbeeld. Foto: ED.nl.

Flinke reis
Leijten is vooral blij met de demografische achtergrond van de nieuwe studenten. ,,Het Carolus stond erom bekend dat er vooral mensen uit de directe omgeving heen gingen. Jongeren uit de dorpen om Helmond heen kozen meestal voor het Knippenbergcollege. Ik heb even naar de achtergrond van de nieuwelingen gekeken, maar de meesten hebben een flink eind moeten reizen om hier lessen te kunnen volgen. Dat bewijs toch maar hoe hoog het Carolus ook buiten de regio wordt aangeschreven.”

Drukte op de open dag van het Carolus in Helmond, afgelopen week. Foto: ED.nl.

Drukte op de open dag van het Carolus in Helmond, afgelopen week. Veel nieuwe studenten hebben een flinke reis achter de rug. Foto: ED.nl.

Snel beginnen
Volgens de rector kunnen de nieuwe studenten snel beginnen. ,,Het schooljaar is nog maar net van start gegaan, dus ze kunnen nog gewoon aanhaken. Als ze in de herfstvakantie even doorwerken, is de achterstand zo ingehaald.”

Gebruik van gepensioneerde docenten
Om de plotselinge aanmeldingenstroom te kunnen opvangen, heeft Leijten een beroep gegaan op gepensioneerde leraren. De reacties van hen waren overwegend positief. ,,Veel oud-docenten zijn blij dat ze weer iets kunnen doen. Ze zijn na hun pensioen toch een beetje in het zwarte gat terechtgekomen. Op deze wijze kunnen ze toch nog een nuttige bijdrage leveren aan de maatschappij. En ze hoeven het natuurlijk niet voor niets te doen; aan het einde van het schooljaar gaan we met zijn allen gezellig barbecueën.”

Sociale controle
Ook de mensen die in de omgeving van het Carolus wonen zijn blij dat het leegstaande pand weer in gebruik wordt genomen. ,,Het is voor de conditie van een gebouw nooit goed als het lang leegstaat”, vindt een buurtbewoner. ,,Bovendien is een beetje sociale controle in de wijk nooit verkeerd. Dat is goed voor de huizenprijzen.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.