Nieuwe app maakt autorijden tijdens telefoongebruik overbodig

Geplaatst: 26 augustus 2015 in Maatschappij

Het is een bekende ergernis: ben je net achter het stuur een berichtje aan het typen, moet je remmen voor een naderende file, of uitwijken voor een overstekende voetganger. Een revolutionaire vondst van TNO moet daar een einde aan maken. Hun nieuwe app, WhatsDrive, laat weggebruikers ongestoord met hun telefoon spelen zonder dat ze constant worden afgeleid door het verkeer.

Auto met rust laten
,,Veel automobilisten kunnen het niet laten om tijdens het gebruiken van hun smartphone toch even hun snelheid te checken of hun koers bij te stellen. Wij hebben een duidelijk standpunt: gebruik je je telefoon, laat je auto dan met rust of zet hem desnoods uit”, zo licht TNO hun filosofie toe.

Verandering
De gevolgen van autorijden tijdens het telefoongebruik zijn volgens TNO duidelijk. ,,Appberichten met spelfouten, laat beantwoorde e-mails, Facebookupdates die maar half worden gelezen, lage Angry Birds-scores, noem maar op. Onnodig en ergerlijk. Iedereen weet dat het al strafbaar is om tijdens het gebruiken van de gsm het stuur of de versnellingspook in de hand te houden, maar toch gebeurt het massaal. WhatsDrive gaat daar verandering in brengen, zo hopen we.”

Veel mensen kunnen tijdens het appen hun stuur niet met rust laten.

Veel mensen kunnen tijdens het appen hun stuur niet met rust laten.

Gebruiksvriendelijk
WhatsDrive is volgens TNO erg gebruiksvriendelijk. ,,De app is via bluetooth te koppen aan de auto van de bestuurder. Daarbij moet de eigenaar een beveiligingscode ingeven om te voorkomen dat kwaadwillende autoliefhebbers ongevraagd de besturing overnemen. Daarna kan de auto volledig worden bestuurd met de app. Sturen, schakelen, accelereren, het bedienen van de radio, alles. Daardoor hoeft de gebruiker alleen nog maar op zijn of haar display te letten. Het is een stuk veiliger en efficiënter.”

Laatste test op A270
De nieuwe app is volgens de ontwikkelaars in september te downloaden. Komend weekend volgt er een laatste test op de bekende snel- en testweg A270, die voor de verandering dan een keer niet afgesloten wordt. Geïnteresseerden, liefst in het bezit van een goede ziektekostenverzekering, kunnen zich nog steeds aanmelden. Voor koffie, thee en ambulancevervoer wordt gezorgd.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.