Prinsjesdag afgelast wegens politiestaking

Geplaatst: 10 augustus 2015 in Betaald voetbal overig, Maatschappij

Prinsjesdag wordt dit jaar definitief niet gehouden op de derde dinsdag van september. Wegens doordeweekse politiestakingen wordt het evenement verplaatst naar zondag 20 september.

Riskant evenement
Prinsjesdag geldt al enkele jaren als een riskant evenement. Het komt regelmatig voor dat supporters van het koningshuis op de vuist gaan met de harde kern van de republiek. Ook is er recentelijk nog een brandbaar voorwerp naar het koningspaar gegooid. Daarnaast wordt het uitspreken van de troonrede vaak met agressie beantwoord, vooral door mensen die in de zorg, het onderwijs of bij defensie werkzaam zijn.

In 2010 zochten een monarchiehater de confrontatie met de politie.

In 2010 zochten een monarchiehater de confrontatie met de politie.

Veiligheid waarborgen
Om de veiligheid van de bezoekers te kunnen waarborgen, wordt de dag dus verzet naar de daaropvolgende zondag, aanvang half drie. Er wordt verwacht dat de politiestakingen dan achter de rug zijn. Bovendien spelen Vitesse en Feyenoord op dat tijdstip wedstrijden, wat de kans op ongeregeldheden in Den Haag verkleint.

Mogelijk zonder publiek
Of het evenement toegankelijk is, is nog niet duidelijk. Het is mogelijk dat Prinjesdag zonder publiek wordt afgewerkt. Ook het instellen van een verplichte koetscombi wordt overwogen.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.