Efteling discrimineert gehandicapten: laaggeletterde briefschrijfster krijgt geen voorrang

Geplaatst: 4 augustus 2015 in Maatschappij

Het bericht dat de Efteling mensen met een beperking discrimineert zorgt voor veel commotie op internet. Ene Karin, een vrouw met een taal- en ontwikkelingsachterstand, moest vorige week ruim een halfuur in de rij staan. Ze krijgt nu vanuit alle hoeken steun.

‘Iritatie punten’
‘Na 3 dagen op julie park te zijn geweest ben ik toch wat iritatie punten tegengekomen’, zo opent Karin haar literaire lofzang. Op basis van die bewering wordt nu onderzocht waar de vrouw die drie dagen heeft uitgehangen en of ze überhaupt wel de waarheid spreekt. Bij de politie is namelijk geen aangifte van vermissing bekend.

De bewuste lettercombinatie.

De bewuste lettercombinatie.

Voorrang
Hoewel cryptologen nog bezig zijn om de rest van haar warrige schrijfsel te ontcijferen, heeft het er alle schijn van dat Karin boos is. In haar brief staan de woorden ‘liliputter’, ‘voorang’ en ‘pyton’. Op basis daarvan kan worden vermoed dat een klein persoon met een lichamelijke beperking voorrang kreeg bij de Python, terwijl tegelijkertijd een persoon met een geestelijke beperking – Karin dus – géén voorkeursbehandeling kreeg.

Onmenselijk
Mensen die op het bewuste moment bij klaagster Karin in de buurt stonden te wachten, zijn daar woedend over. ‘Het is onmenselijk dat iemand die zó overduidelijk een beperking heeft als Karin geen voorrang kreeg’, schrijft iemand op de Facebookpagina van de Efteling. ‘Vreselijk dat die vrouw 35 minuten moest wachten. Vooral vreselijk voor mij en mijn gezin, want wij moesten 35 minuten naar haar klaagzang luisteren’, vindt een ander.

Een rij in De Efteling. Karin staat niet op deze foto. Foto: nrc.nl.

Een rij in De Efteling. Karin staat niet op deze foto. Foto: nrc.nl.

Financieel steunen
Het was slechts een greep uit honderden steunbetuigingen die Karin kreeg. Veel reageerders boden spontaan aan de vrouw financieel te willen steunen, zodat ze een ontwikkelingstraining of taalcursus kan volgen.

Jaarabonnement ter compensatie
De Efteling betreurt de zaak en wil Karin tegemoetkomen. ,,Dit mag niet meer gebeuren. Als blijk van goede wil bieden we haar een jaarabonnement aan, zodat ze de komende tijd vaak en langdurig vast kan komen te zitten in De Baron”, zegt Efteling-woordvoerder Jan de Lange.

Het opmerkelijke verhaal dat Karin drie dagen in de Efteling is geweest zonder dat iemand zich zorgen maakte, gelooft De Lange wel: ,,Ik snap goed dat niemand haar gemist heeft.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.