Schade Koningslied bedraagt vijf ton; dader overweegt benefietlied

Geplaatst: 31 juli 2015 in Muziek

De kosten van het tragische Koningslied zijn torenhoog. De ramp uit 2013 heeft voor ruim een half miljoen euro aan schade veroorzaakt. Vooral de inzet van psychologen stuwde het kostenplaatje omhoog.

Vele slachtoffers
Het Koningslied trof Nederland op 30 april 2013 in zijn ziel. Hoewel het epicentrum in het Rotterdamse Ahoy was, waren de schokken in het hele land voelbaar. Zo maakte het lied in Amsterdam alleen al duizenden slachtoffers, maar ook argeloze tv-kijkers werden niet ontzien.

Kwade brein
John E. (46) wordt als hét kwade brein achter het Koningslied gezien. De beruchte componist heeft zijn dubieuze status vooral te danken aan zijn samenwerking met Marco B., een zanger met Italiaanse roots. Die moest in het verleden, vermoedelijk onder dwang, E.’s teksten vol tragiek en quasi-diepgaande wijsheden over verloren liefdes vertalen naar een groter publiek.

Marco B. en John E. worden verdacht van betrokkenheid bij de amuzikale aanslag.

Marco B. en John E. worden verdacht van betrokkenheid bij de amuzikale aanslag.

Marco B. medeplichtig
Marco B. was overigens ook betrokken bij het Koningslied. Hij is daardoor medeplichtig, net als een veelvoud aan hobbyisten als Gers P. en Lange F. Daarnaast kreeg E. bij het schrijven van zijn songtekst hulp van nietsvermoedende immigranten uit Eritrea.

Majesteitsschennis
De begeleiding van de slachtoffers door psychologen kostte, zoals vandaag blijkt, ongeveer drie ton. De overige twee ton ging op aan juridische kosten; een direct gevolg van de door de Staat aangespannen zaak wegens Majesteitsschennis.

Benefietlied
John E. is officieel aansprakelijk gesteld voor de schade en zal de vijf toen moeten ophoesten. E.: ,,Ik heb dat geld niet, maar ik ben van plan een succesvol benefietlied te componeren en de opbrengst te doneren aan mezelf. Het is inderdaad een boel geld, hoewel ik daar wel op had gerekend. Dit is ongeveer het bedrag dat ik wist dat zou komen.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.