Rusland wint WK voetbal 2018 na chaotische loting

Geplaatst: 25 juli 2015 in FIFA

Voor de eerste keer in de geschiedenis is Rusland wereldkampioen voetbal geworden. De in Sint-Petersburg gehouden loting bepaalde zaterdagmiddag dat de Russen in de finale afrekenden met Iran: 2-0. Direct na de loting, waarbij een loter brandwonden opliep, ontstonden er overal in het land feesten.

Eis om onderzoek
Het binnenslepen van de wereldtitel was voor sommige genodigden een verrassing. Vooraf was namelijk niet aangekondigd dat er om het kampioenschap van 2018 zou worden geloot; volgens aankondigingen zou slechts de poule-indeling voor de kwalificatie bepaald worden. Kritische journalisten en verontwaardigde voorzitters van andere bonden vroegen direct om opheldering en onderzoek, maar de Russische president Vladimir Poetin was aanvankelijk stellig: geen onafhankelijk onderzoek op Russisch grondgebied.

Poetin (links) en Blatter, tijdens de finale.

Poetin (links) en Blatter, tijdens de finale.

Afscheidscadeau voor Blatter
Michel Platini, die in 2018 president van de FIFA is, wilde wél inhoudelijk reageren. ,,Aanvankelijk was het inderdaad de bedoeling dat er in 2018 zou worden gevoetbald om de wereldtitel. We dachten echter dat het voor Sepp Blatter een mooi afscheidscadeau zou zijn als het land van zijn boezemvriend Poetin de titel grijpt. Gezien Sepps recente uitspraken is hij ernstig aan het aftakelen, dus nog drie jaar wachten zou onverantwoord zijn, n’est-ce pas?”

Brandwonden
De loting verliep allesbehalve ordelijk en duurde langer dan verwacht. Loter Lothar Matthäus, de uitgenodigde Duitse ex-wereldkampioen, raakte gewond aan zijn rechterhand toen hij een balletje wilde grijpen met daarin een voor Rusland ongunstige uitslag. Nadat hij zich – en een balletje – had herpakt en zich aan zijn brandwonden had laten behandelen, kon hij de loting hervatten.

Loter Matthäus.

Loter Matthäus tijdens de loting.

Verhitte balletjes en gemoederen
De pas ingewerkte FIFA-woordvoerder Mohammed al-Sahaf ontkende dat de balletjes, net als de gemoederen, verhit waren. ,,Maar het is algemeen bekend dat de pijngrens van de heer Matthäus niet uitzonderlijk hoog is. Verder kan ik melden dat we de situatie onder controle hebben en dat er geen FBI’ers in dit gebouw zijn.”

Uitstekende loting
Ondanks de commotie kan Rusland terugkijken op een uitstekend lotingstoernooi. In de poulefase rekende de bondscoachloze equipe af met achtereenvolgens Nederland, Amerika en Oekraïne. Via de grijpgrage handen van verschillende loters maakten de Russen vervolgens gehakt van Tsjetsjenië, Cuba, Nieuw-Caledonië en dus, uiteindelijk, Iran.

Feesten
Na de beslissende bal ontstonden er overal in het ontwikkelingsland feesten. Zoals op het Rode Plein in Moskou, waar de loting live op grote schermen werd gecensureerd. Ook sneuvelden er hier en daar wat winkelruiten, voertuigen en toeristen, maar volgens lokale ooggetuigen was dat het werk van rebelse bezoekers uit Oekraïne.

Verantwoordelijkheid
Bij gebrek aan vakantievierende Russische voetballers en een bondscoach – Fabio Capello werd eerder deze maand ontslagen – nam Poetin de wereldbeker in ontvangst. ,,Normaal gesproken eis ik niet graag verantwoordelijkheid op, maar voor een succes als dit maak ik graag een uitzondering”, zei de aimabele leider.

Poetin spreekt de zaal toe.

Poetin spreekt de zaal toe na het succes.

Geen bloemen
Poetin kreeg overigens geen bloemen; wegens de bloembollenboycot was de overhandiging van verse snijbloemen niet realiseerbaar. De zonder uitnodiging toch bij de loting aanwezige KNVB-voorzitter Michael van Praag had er weinig begrip voor. ,,Een huldiging zonder bloemen is wel wat kaal. Volgens mij is het niet zo gevaarlijk om Poetin een bosje te geven. De Nederlandse bloembollen zitten volgens hem vol ongedierte, maar dat zit het Kremlin toch ook?”

Gedesillusioneerd
Op de achtergrond droop Carlos Queiroz, de bondscoach van Iran, intussen gedesillusioneerd af. ,,Zilver is een mooie prestatie, maar als je in de finale staat, wil je die natuurlijk ook winnen. Maar ja, je weet wat ze zeggen over zo’n loterij hè?! Het is net een penaltyserie.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.