Grootschalige toeteractie verwacht na Nederland – Turkije

Geplaatst: 27 maart 2015 in Nederlands elftal

Honderden Nederlanders van Turkse komaf gaan zaterdagavond rond half elf de straat op om te claxonneren en met vlaggen te zwaaien. Met hun getoeter willen zij de aandacht vestigen op de overwinning van het Turkse nationale elftal op Oranje.

Toeteracties erg populair
Activist Tarkan Şımarık uit Helmond is het brein achter het idee. ,,Loeiende toeters en sirenes zijn momenteel erg populair in Nederland”, zegt hij. ,,En dat komt goed uit, want ook Turken zijn daar niet vies van. Door zaterdagavond massaal de straat op te gaan, willen we laten zien dat er veel overeenkomsten zijn tussen de Nederlandse en Turkse gewoontes en claxons.”

Toeterende Turken in actie, na een overwinning op het EK van 2008. Foto: 112nederland.nl.

Toeterende Turken in actie, na een overwinning op het EK van 2008. Foto: 112nederland.nl.

Ommekeer
Şımarık vindt bovendien dat het wel weer eens tijd is voor een grootscheepse toeteractie. ,,In 2008 hebben de Nederlanders met Turks bloed voor het laatst getoeterd. Dat is ook wel te verklaren, want na 2008 heeft ons nationale voetbalteam geen successen meer geboekt. Maar na zeven magere jaren is het nu tijd voor een ommekeer. Als onze voetbaltrots morgen afrekent met Nederland, verzorgen wij de rest.”

Ook toeteractie bij nederlaag
Mocht Turkije zaterdagavond verliezen van Nederland, dan gaat de toeteractie volgens Şımarık toch door. ,,Bij een nederlaag is het bijna uitgesloten dat we ons nog kwalificeren voor het EK. In dat geval gaan we niet met vlaggen zwaaien, maar met grote witte zakdoeken. Want dan is het hoog tijd voor een nieuwe bondscoach.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.