Gedupeerde Stiphoutse spaarders slachtoffer van ramptoerisme; wijk op slot

Geplaatst: 11 februari 2015 in Helmond

HELMOND – In Stiphout zijn naar schatting vijftig spaarkasslachtoffers ten prooi gevallen aan ramptoerisme. Vanaf dinsdagavond wordt de Helmondse wijk onophoudelijk bezocht door massa’s mensen die met eigen ogen willen zien hoe de gedupeerden omgaan met hun verlies. Er zijn maatregelen genomen om verdere schade te beperken.

Gewapende cameraploeg
Dinsdagmiddag drong een met opnameapparatuur gewapende cameraploeg van Omroep Brabant café De Sport binnen. Vervolgens gingen zij op zoek naar een gedupeerde van de recente spaarkasoplichting. Dat slachtoffer vonden ze in de toevallig aanwezige Hans Deelen. Hij werd direct onder vuur genomen door talloze vragen. Deelen werd bovendien gedwongen om de spaarkas op de bar te zetten, zodat deze duidelijk in beeld zou komen.

Hans Deelen, gedupeerde.

Hans Deelen, gedupeerde.

Geschrokken
Bij Deelen, die vaker op tv zijn zegje mag doen, zat de schrik er aanvankelijk goed in. ,,Ik zat aan de bar van De Sport wat na te kaarten, toen er ineens een camera op me werd gericht. Ik bood de journalisten direct mijn portemonnee en horloge aan, maar daarin waren ze vreemd genoeg niet geïnteresseerd. Ze wilden alleen van me horen wat ik nu met carnaval ga doen, het liefst met een snik in mijn stem”, aldus de Stiphoutse BN’er.

Daarna togen de overvallers verder de wijk in en bezochten ze de woning van de familie Van Moorsel. Ook daar bleef de schade gelukkig beperkt tot wat sfeerbeelden en oppervlakkige vragen, wat vermoedelijk vooral te danken was aan de aanwezigheid van Bikkel, de vervaarlijk ogende en bijtgrage maar uiterst aaibare gezinshond.

Ook de familie Van Moorsel werd niet gespaard

Ook de familie Van Moorsel werd niet gespaard

Ramptoeristen
Het bezoek van Omroep Brabant aan Stiphout was nog maar het begin. Nadat hun reportage dinsdagavond online is gezet, wordt Stiphout bezocht door vele honderden ramptoeristen en cameraploegen uit het hele land. Zij proberen een glimp van de slachtoffers op te vangen, of een foto te maken van iemand die een gedupeerde kent.

Profronde-gevoel
Om te voorkomen dat de slachtoffers nog meer leed wordt aangedaan, is de wijk momenteel hermetisch afgesloten met hekken. Alleen mensen die kunnen aantonen dat ze in Stiphout wonen, komen nog binnen. Hans Deelen vindt het een goede zaak. ,,Op deze manier komt het oude Profronde-gevoel weer een beetje terug. Want dat is ons óók al afgenomen. We houden niks meer over!”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.