Nationale Tuinvogeltelling gestaakt wegens spreekkoren en rellen

Geplaatst: 18 januari 2015 in Overige sporten

De Nationale Tuinvogeltelling 2015 is zondagmorgen vroegtijdig beëindigd wegens schermutselingen. In Eindhoven bestookten fans van de staartduif en de Turkse Tortel elkaar met scheldpartijen en later zelfs met vuurpijlen. De ME moest waterkanonnen inzetten om rivaliserende supportersgroepen uit elkaar te drijven.

Nieuw dieptepunt
De onenigheden betekenen een nieuw dieptepunt voor de vogeltellerij. Vorige maand raakte de sport nog in opspraak wegens vermeende corruptie bij de toewijzing van het WK tuinvogeltelling van 2022. Daarnaast werd gisteren bekend dat het duel van de pimpelmees met de winterkoning in 2008, in Tilburg, is gemanipuleerd. Pimpelmeestellers zouden duizenden euro’s hebben ontvangen om minder mezen te registreren dan ze hadden geteld. De winterkoning won destijds, met 231-97.

Zondagmorgen ging het dus opnieuw fout. Nadat de Turkse Tortel na een onoverzichtelijke situatie op 19-1 voorsprong kwam, konden de liefhebbers van de staartduif hun frustratie niet langer verkroppen. Ze scandeerden discriminerende leuzen als er getinte Turkse Tortels in beeld kwamen.

De Turkse tortel maakte een sterke start.

De Turkse Tortel kende een sterke start.

Waterkanonnen
De Tortel-fans beantwoordden dat met een sarcastisch applaus toen er eindelijk weer eens een staartduif opdook. Ook reed een aantal supporters claxonnerend door de binnenstad van Eindhoven. Dat was het startsein van een grote chaos. Staartduif-aanhangers gooiden vuurwerk naar fans van de tegenpartij en bestormden zelfs hun vak. De aanwezige ME moest keihard ingrijpen en had zelfs waterkanonnen nodig om de situatie onder controle te krijgen. Negen mensen moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen aan hun verwondingen.

Een Turkse tuintortel-fan wordt tot de orde geroepen.

Een Turkse Tortel-fan wordt tot de orde geroepen.

Staken
De wedstrijdleiding kon weinig anders doen dan de telling staken bij een stand van 22-2 in het voordeel van de Turkse tortel. Het is nog onbekend of het duel wordt uitgespeeld. Mogelijk wint de Tortel met een reglementaire 30-0.

Verplichte buscombi’s
De Vogelbescherming liet via een woordvoerster weten zeer ontdaan te zijn door de recente gebeurtenissen. ,,Het is triest om te zien dat ook onze sport wordt overvleugeld door supportersgeweld. We gaan alles doen om herhaling te voorkomen. Mogelijk gaan we vanaf volgend jaar met verplichte buscombi’s werken. Bovendien kunnen de hoofdrolspelers rekenen op een langdurig stadionverbod. Zij zijn voorlopig wel uitgeteld.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.