SC Heerenveen moet terug naar Zuid-Spanje voor restantje verdacht oefenduel

Geplaatst: 13 januari 2015 in Betaald voetbal overig

Een kleine vijfduizend kilometer reizen. Dat staat de spelers van SC Heerenveen te wachten. En dat alles voor hooguit twee minuten voetbal. Wedkantoor en oefenwedstrijdorganisator Bwin bepaalde dinsdagmorgen namelijk dat de vlak voor tijd gestaakte oefenpot tegen Standard Luik moet worden uitgespeeld.

Afgelopen vrijdag speelde SC Heerenveen een trainingspartijtje tegen Standard Luik. Niet in Nederland of België, maar in het Zuid-Spaanse Murcia. Die warme locatie hadden beide clubs namelijk geboekt voor hun jaarlijkse overwinteringskamp.

Vermoeden van matchfixing
Over die wedstrijd is nog lang nagepraat. De Friezen liepen in de 89e minuut, bij een 2-0 achterstand, woedend van het veld. Zij vonden het onterecht dat een onterecht toegekende strafschop onterecht moest worden overgenomen. ,,Ik had het vermoeden dat er een bepaalde uitslag (3-0, red.) nodig was”, zei Heerenveen-trainer Dwight Lodeweges achteraf. Matchfixing, dus.

Spelers van Heerenveen halen verhaal bij de scheidsrechter.

Spelers van Heerenveen halen verhaal bij de scheidsrechter na weer een warrige beslissing.

Fair play
De organisator van de betreffende wedstrijd – gokkantoor Bwin – spreekt dat tegen. ,,Fair play staat bij ons redelijk hoog in het vaandel. Maar we snappen de frustratie van Heerenveen en willen hen de kans geven om de achterstand ongedaan te maken. Dat moet alleen wel onder dezelfde omstandigheden gebeuren: in Murcia, met dezelfde scheidsrechter. Het duel wordt hervat met een 2-0 tussenstand, 89 minuten op de klok en een penalty voor Standard Luik”, zo legt Bwin-woordvoerder William Hill uit.

Heerenveen, dat alweer thuis is, voelt er weinig voor om voor twee minuten en een zekere nederlaag een kleine vijfduizend kilometer te moeten overbruggen. ,,Het is een lange reis en dat is niet echt in verhouding als je op het punt staat met 3-0 achter te komen en nog maar twee minuten moet voetballen. Maar goed, we hebben weinig keus. Gelukkig zijn onze spelers gewend aan lange reisafstanden. Dat is het voordeel van in Friesland wonen”, zegt voorzitter Jelko van der Wiel.

Terugverdienen
Om de hoge reiskosten te kunnen terugverdienen, heeft Heerenveen volgens de bestuurder iets bedacht. ,,We zetten een paar tientjes in op onze wedstrijd. Als uitslag vullen we 3-0 in. Ook voorspellen we dat de scheidsrechter direct na de 3-0 affluit en na afloop onder politiebegeleiding naar zijn kleedkamer moet. Als dat uitkomt, hebben we de kosten ze terugverdiend. Zo fixen wij dat!”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.