Olympische status kiensport in gevaar na vals spel in Keyserinnedael

Geplaatst: 10 januari 2015 in Helmond

HELMOND – Vijf pakken koffie, een fles Zwarte Kip-advocaat en een luxe fruitmand. Dat zijn de prijzen die professioneel kienspeelster Theodora Verspaget (81) in 2014 opstreek in zorgcentrum Keyserinnedael in Helmond. Maar afgelopen donderdag bleek dat die prijzen niet allemaal eerlijk zijn verdiend. En daar is de Nederlandse kienbond niet bepaald blij mee.

Uitzonderlijke kienprestaties

Er bestonden al langer twijfels over de uitzonderlijke kienprestaties van Verspaget. De Helmondse, die sinds 2005 in Keyserinnedael woont, heeft zó vaak prijs, dat andere bewoonsters van het zorgcentrum aan de Kanaaldijk haar nauwelijks nog aankijken. Het is eerder regel dan uitzondering dat Verspaget met een boodschappenkrat vol prijzen terugkeert van het kienen.

Verspaget, hier links op archiefbeeld, heeft weer eens prijs.

Theodora Verspaget, hier links op archiefbeeld, heeft weer eens prijs.

Beest
Dat viel ook medebewoonster en juryvoorzitster Gertruda Verhoeven (82), die eigenlijk liever anoniem wilde blijven, op. ,,Nadat Theodora hier introk, won ze meteen alles wat er te winnen viel. Het is een aardige vrouw, maar zodra er gekiend wordt, verandert ze in een beest. Ze doet alles om haar concurrenten af te troeven.”

Groot arsenaal aan trucjes
Verhoeven merkte door de jaren heen dat haar generatiegenote een groot arsenaal aan trucjes heeft. ,,Ze reed dikwijls met haar rollator hard tegen de jurytafel aan, zodat alle getrokken balletjes uit de houder vielen. En ze gebruikte fiches met secondelijm om de nummers op haar kaart af te dekken. Daardoor was het voor mij onmogelijk om te controleren of ze écht kien had. Vaak gaf ik haar toch het voordeel van de twijfel. Sinds haar favoriete serie As The World Turns van de buis is, heeft ze het al moeilijk genoeg.”

Door de mand
Maar jongstleden donderdag viel Verspaget, die op eredivisieniveau kient, alsnog door de mand. Verhoeven: ,,Ik had drie nummers getrokken en ze riep al dat ze kien had. Dat was opvallend, want je hebt minstens vijf nummers nodig voor een volle rij. Toen ik haar daarmee confronteerde, barstte ze in tranen uit en bekende ze dat ze de zaak al jaren heeft beduveld. Toen kon ik niets anders doen dan de politie inschakelen.”

De politie was donderdag snel ter plekke om kien(st)ers te verhoren.

De politie was donderdag snel ter plekke om kien(st)ers te verhoren. Foto: 112brabant.nl.

Niet welkom
,,Ik houd er rekening mee dat ze in de laatste jaren voor tientallen euro’s aan prijzen heeft opgestreken”, vervolgt Verhoeven. ,,Het is aan justitie om de exacte omvang te bepalen en maatregelen te nemen. Tot die tijd is ze natuurlijk niet welkom op onze kienmiddagen.”

Slecht voor de kiensport

Intussen heeft ook de Koninklijke Nederlandse Kien Bond (KNKB) hoogte gekregen van het voorval. ,,Dit is niet bepaald goed voor de kiensport”, zegt voorzitter Co Bing. ,,We waren net in gesprek met de organisatie van de Olympische Spelen om het kienen een Olympische status te geven. Ik had er vertrouwen in dat er in 2016, in Rio de Janeiro, voor het eerst in olympisch verband gekiend zou worden. Dat kan nog steeds, maar dan moeten er niet te veel fraudegevallen meer in het nieuws komen”, aldus de bezorgde preses.

Theodora Verspaget wil zelf niet op de kwestie ingaan. ,,Zonder advocaatje zeg ik niks.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.