Terugblik: ‘Mag Nederland nu opnieuw penalty’s nemen of hoe zit dat?’

Geplaatst: 31 december 2014 in WK 2014

Het is zondag 13 juli 2014, de avond waarop Duitsland en Argentinië de finale van het WK voetbal in Brazilië spelen. Er zijn 45 minuten gespeeld in het volgepakte Maracanã-stadion, het is 0-0, en scheidsrechter Nicola Rizzoli fluit voor rust. Alle spelers wandelen naar de kleedkamer, op één na.

De Argentijnse keeper Sergio Romero blijft op het veld staan. Uit de spelerstunnel komen vijf mannen in een Nederlands elftal-tenue. Het zijn Ron Vlaar, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Dirk Kuijt en Klaas-Jan Huntelaar.

Ook fluitist Rizzoli is op het veld achtergebleven. Hij staat aan de rand van het strafschopgebied en geeft de bal aan Ron Vlaar. Die legt de bal op de penaltystip en neemt een paar passen achteruit. Sergio Romero staat op de lijn en zwaait daar wat met zijn armen. Een schelle fluittoon klinkt. Het publiek houdt de adem in. Vlaar neemt een aanloop en scoort. Dwars door het midden, keihard.

Ook de andere vier Nederlanders schieten raak, waarna de rest van de Oranje-selectie en -staf het veld op loopt; een deel gaat op de reservebank zitten. Sergio Romero barst bijna in tranen uit en gaat douchen. Argentijnse supporters verlaten vloekend het stadion. Het Argentijns elftal is zojuist, in de rust van de finale, uitgeschakeld. Nederland speelt de tweede helft van de eindstrijd tegen Duitsland. Eén geniale ingeving van Arjen Robben of Daley Blind en misschien is Oranje over ruim 45 minuten wel wereldkampioen voetbal.

Tot zover dit scenario. Geloofwaardig? Mwa. Toch zakten ontelbaar veel Nederlanders de afgelopen zomer voor een online IQ-test. Een in een klein halfuur verzonnen en getikt blogje werd 1,4 miljoen (!) keer gelezen en veroorzaakte veel onrust. Niet iedereen kon dat waarderen.

Het was vrijdagochtend 11 juli 2014; twee dagen nadat Nederland werd uitgeschakeld op het WK. Ik was vrij, maar wilde me toch nuttig maken. Dat kon bijvoorbeeld door een blogje te typen.

Commotie
De avond ervoor, donderdag dus, was er wat commotie op social media, vooral op Facebook. Niet door vervelende Candy Crush-uitnodigingen, maar door niet eerder vertoonde beelden van de gemiste strafschop van Ron Vlaar. Op de niet al te scherpe video lijkt het alsof de bal, via keeper Romero, tóch nog in het doel eindigt. Was Nederland benadeeld? Het leek me een aardige aanleiding en begon te tikken, nog geen idee hebbend waar het schrijfsel zou eindigen.

En dus typte ik wat verzonnen quotes van de corrupte FIFA-baas Sepp Blatter en googlede naar geschikt beeldmateriaal. Na zes alinea’s vond ik het mooi geweest, klikte op ‘publiceren’ en sloot de computer af. Hoeveel mensen zouden het lezen? Tien? Twaalf? Honderd misschien? Allemaal prima. Het is leuk als een artikeltje goed gelezen wordt, maar niet meer dan dat.

Halverwege de middag, uren later dus, kreeg ik een melding via de app van WordPress (de host van mijn blog): mijn verhaal trok ineens veel verkeer en was meer dan duizend keer gelezen. Dat is vrij zeldzaam; mijn site bevatte toen vooral nog verhalen over de prestaties van Stiphout Vooruit 4. Die verslagen trokken meestal tussen de tien en tweehonderd lezers.

Het was best druk op 11 juli.

Het was ineens best druk op 11 juli.

Lawine
Blijkbaar zijn er meer mensen geïnteresseerd in leesvoer over het Nederlands elftal dan over Stiphout 4, ontdekte ik. Maar het einde was nog lang niet in zicht. De sneeuwbal was gaan rollen en had een lawine veroorzaakt die zelfs door Tim Krul niet meer te stoppen was. Rond vier uur vrijdagmiddag was mijn oude record pageviews op één dag, ongeveer 2.500, verbroken.

Het ging nog veel, veel verder. In Thalys-vaart verspreidde het verhaal zich. In, maar ook ver buiten Nederland. Zelfs in bijvoorbeeld België, de VS, Duitsland, Spanje, Turkije en Mauritanië werd het artikel duizenden keren gelezen. Vrijdag om middernacht stond de teller op het onwaarschijnlijke aantal van 900.000 views. Zaterdagochtend werd de miljoen gepasseerd en inmiddels is de stand zo’n 1,4 miljoen. Dat is ruim zeventien keer een uitverkocht Maracanã.

Het blog over de omstreden penaltyserie was de meest populairste bericht op 11 juli.

Het blog over de omstreden penaltyserie was ‘de meest populairste bericht’ op juli 11th.

Het verhaal – of een deel daarvan – lezen is één ding; het geloven is iets anders. Het bevat volgens mij een stuk of tien punten die op satire of onzin duiden, maar dat was niet voor iedereen genoeg. Op Twitter is te zien hoeveel mensen dachten dat het verhaal een kern van waarheid bevatte. Sommigen probeerden zelfs via RTL Nieuws of de FIFA of KNVB antwoord te krijgen op die ene, prangende vraag: ‘Mag Nederland nu opnieuw penalty’s nemen of hoe zit dat?’.

Verwarring.

Verwarring alom.

De goedgelovige Facebookers waren niet veel snuggerder. Iemand merkte op dat het bericht niet kon kloppen, omdat het is geschreven vanuit een bordeel. Dat laatste is overigens niet waar, want ik was gewoon thuis.

Op Facebook werd opgemerkt dat het bericht niet klopt, omdat het is geschreven vanuit een bordeel.

Op Facebook werd opgemerkt dat het bericht niet klopt, omdat het is geschreven vanuit een bordeel.

Propaganda
Niet iedereen kon er de grap van inzien; op sommige sites werd zelfs gesproken van een hoax. Ik maakte me schuldig aan propaganda, misleiding, werd voor vuile vis uitgemaakt en zou duizenden Nederlanders valse hoop hebben gegeven. Hopelijk krijgen die mensen de Donald Duck nooit onder ogen. Stel je voor dat ze ooit ontdekken dat er in Duckstad helemaal geen geldpakhuis staat. Of dat Ice Age 4 fictie is.

Ook oma Rijnshoeven ging er met boter en suiker in.

Ook oma Rijnshoeven vond het jammer dat ze haar oranje mantelpakje niet opnieuw nodig had.

Nieuwe kans
De kans dat de penaltyserie tegen Argentinië moet worden overgedaan, wordt met de dag kleiner. Jammer, maar het is niet anders. Over anderhalf jaar is het Europees Kampioenschap en krijgt Nederland hopelijk een nieuwe kans om een groot toernooi te winnen. Eén ding is zeker: er ligt dan in elk geval geen Argentijnse keeper in de weg.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.