Jaaroverzicht Stiphout Vooruit 4: saboterende Stiphoutenaren en te vroege vlagsignalen

Geplaatst: 28 december 2014 in Stiphout Vooruit 4

In 2014 lieten de spelers en leiders van Stiphout Vooruit 4 genoeg van zich horen. Op, maar zeker ook buiten het veld. Een overzicht van de opvallendste gebeurtenissen.

Januari

9. Sportpark Molenven in Stiphout is het eerste complex in de regio met gratis wifi. Voetballers die vaak op de reservebank moeten zitten, reageren enthousiast. Ook spelers die regelmatig een tijdstraf krijgen, vinden het een goed initiatief. ,, Als ik straks weer eens een tijdstraf krijg, kan ik mijn Facebookvrienden daar meteen over informeren vanuit de dug-out. Dat gaat me heel wat likes opleveren”, zegt Stiphout Vooruit 4-middenvelder Ron Kusters.

30. Stiphout Vooruit-voorzitter Marc Leblanc maakt bekend dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt. Hij gaat naar Oranje Zwart, om daar als secretaris aan de slag te gaan. ,,Oranje Zwart is een prima georganiseerde club die veel overeenkomsten met Stiphout Vooruit vertoont.”

Februari

4. Oscar Bijnen wordt, tijdens een bezoek aan een training van PSV, door Jeffrey Bruma voor vuile vis uitgemaakt. De PSV’er vindt dat Bijnen hopeloos uit vorm is en wordt in die mening gesteund door enkele ploeggenoten.

7. Middenvelder Justèn Rhoe claimt honderden euro’s aan betaalde contributie terug. Hij vindt het niet terecht dat hij het tarief voor actieve leden moet betalen terwijl hij minimaal het eerste halfuur van alle wedstrijden mist, omdat hij zich steeds verslaapt.

Maart

18. De supportersvereniging van Stiphout Vooruit doet onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude. Er zijn duidelijke signalen dat er in het verleden, bij een man of the match-verkiezing, sprake is geweest van competitievervalsing. Het gaat om het duel Stiphout Vooruit – Handel (uitslag: 2-5) in april 1996. De op dat moment twintigjarige Niels van Ras wordt benoemd tot man van de wedstrijd. Vreemd, volgens de supportersclub, want Van Ras zat toen de hele wedstrijd op de reservebank.

April

2. Aanvaller Rob Vermulst wint de Veldloop voor Ambtenaren in Helmond. Hij legde het twaalf kilometer lange parcours keurig binnen negen kilometer af. Puur feitelijk gezien is Vermulst overigens geen ambtenaar, maar op basis van een aantal eigenschappen wordt hem dispensatie verleend.

Rob Vermulst won de Veldloop voor Ambtenaren.

Rob Vermulst won de Veldloop voor Ambtenaren.

10. Stiphout Vooruit-leider Peter van den Eijnden wint de ‘Steun je moerstaal’-award. Stichting Taalverdediging beloont de leider daarmee voor zijn onvoorwaardelijke steun aan het behoud van de Nederlandse taal. Van den Eijnden is geëmotioneerd en blij tegelijk. ,,Ik ben überhappy met deze exquise award”, zo zegt hij in zijn speech.

18. April is de maand waarin het kampioenschap wordt beslist; er staat een tweeluik met de enige concurrent Rood Wit’62 4 op het programma. Na 0-0 op het Molenven gaat Stiphout 4 een week later onderuit in de Rijpelberg. Dat komt vooral door de – voor de thuisploeg – inspirerende aanwezigheid van geldschieter Gerrit Leenders, die na de winst meteen even meldt de kampioensschaal te zullen omsmelten.

Mei

12. Middenvelder Ron Kusters wint de Eric van Diepen-award: de prijs voor de speler die Stiphout 4 het kampioenschap heeft gekost. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn dubieuze optreden in de wedstrijd tegen Mifano 9.

13. Wat voor Oscar Bijnen – waar hebben we die naam eerder gehoord? – begint als een gezellig mannenavondje, eindigt met water en brood. De reservebankwarmhouder bestormt de studio van RTL Late Night, springt er van een tafel en eindigt achter de tralies.

Oscar Bijnen liet ook in 2014 diverse keren van zich horen.

Oscar Bijnen liet ook in 2014 diverse keren van zich horen.

20. Leider Frans van Stiphout blijkt van alle markten thuis te zijn als hij medio mei het radiorecord aanscherpt. De jeanshandelaar luistert ruim twee uur onafgebroken naar 3FM-dj Giel Beelen. Liters koffie en voldoende afleiding hielpen hem bij deze uitzonderlijke prestatie.

20. Het Nederlands elftal bereidt zich voor op het WK voetbal. Omdat het weer in de beoogde trainingskamplocatie Portugal slecht is, wijkt Oranje uit naar het sportpark van Stiphout Vooruit. ,, De velden in Brazilië zijn schijnbaar erg slecht. Daarom heb ik geregeld dat we mogen trainen op het hoofdveld van Stiphout Vooruit, zodat de spelers kunnen wennen aan een erbarmelijk knollenveld”, zegt perschef Kees Jansma over de opmerkelijke keuze.

Juni

6. Stiphout 4-thuisfluiter Rob van Oorschot wordt op het jaarlijkse Thuisfluitersgala uitgeroepen tot de op één na beste thuisfluiter van Helmond. Alleen Bruheze-fluitist Bennie Blind was nóg bepalender. Van Oorschot is teleurgesteld en kondigt aan in het nieuwe seizoen nóg beter zijn best te zullen doen om uitslagen te manipuleren.

8. Keeper Mark van Berkel uit Stiphout bedenkt dé ultieme WK-gadget: de Samba-chalet. Zijn vinding is een tuinhuisje met tijdslot waar praatgrage vrouwen in kunnen worden opgesloten tijdens voetbalwedstrijden. Het is een belachelijk groot succes.

11. Rudy Unterberg, parttime speler van Stiphout Vooruit 4, wordt per ongeluk uitgenodigd voor de WhatsApp-groep van de Duitse WK-selectie. Unterberg doet zijn uiterste best om de voorbereiding van de Mannschaft te saboteren, maar na drie dagen valt hij door de mand en wordt hij uit de digitale selectie gezet.

20. Het WK is in volle gang en dat merken ze ook in Stiphoutse kringen. Aluminiumbedrijf OAS – het bedrijf van de familie van Stiphout 4-coach Rob van Oorschot en -verdediger Mark van Oorschot – krijgt een megaorder van de FIFA. OAS wordt verzocht om grotere doelen te produceren, zodat de ook wat minder in vorm verkerende aanvallers als Fernando Torres en Fred kunnen scoren.

22. Voormalig Stiphout 4-voetballer Twan van den Elsen haalt de mondiale pers. De in München woonachtige Helmonder probeert eigenhandig om het Duitse voetbalteam uit te schakelen, door zich als Duitse fan te vermommen en het veld te bestormen. Helaas verlaat Van den Elsen Brazilië eerder dan het Duitse elftal.

Twan van den Elsen in actie.

Twan van den Elsen in actie.

28. Ook notoire oproerkraaier Oscar Bijnen vliegt naar Brazilië. De KNVB laat de luidruchtige Helmonder naar Fortaleza vliegen om, tijdens Nederland – Mexico, 30.000 Mexicaanse fans te overstemmen. Het plan werkt; samen met Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar legt Bijnen alle in het stadion aanwezige sombrerodragers het zwijgen op.

Juli

29. Met een te vroeg vlagsignaal beïnvloedt Stiphout Vooruit 4-grensrechter Mark Meulendijks het verloop van – naar later blijkt – de laatste Profronde van Stiphout. De parcoursvrijwilliger vlagt de koers af terwijl er nog één volle ronde te rijden is. Door Meulendijks’ vergissing stroomt het parcours vol en kan de door de organisatie beoogde winnaar Vincenzo Nibali niet juichend over de streep rijden.

Mark Meulendijks vlagde weer eens te vroeg.

Mark Meulendijks vlagde weer eens te vroeg.

Augustus

18. Coach Frans van Stiphout ontwikkelt een IBAN-omnummerapp om banktransacties makkelijker te maken. Helaas sterft zijn goedbedoelde poging in schoonheid als blijkt dat alle rekeningnummers worden omgenummerd naar Van Stiphouts eigen IBAN-nummer. Het gevolg: Van Stiphout wordt slapend rijk. Het volk reageert woedend.

September

2. Middenvelder Ron Kusters van Stiphout 4 wordt slachtoffer van het grote iCloud-lek. Er duiken namelijk tijdens het zeilweekendje gemaakte foto’s op waarop Kusters in staande positie te zien is. Aan de echtheid van het beeldmateriaal wordt direct getwijfeld. Volgens alle aanwezigen heeft Kusters het betreffende weekend namelijk helemaal niet gestaan.

Ron Kusters op de bewerkte foto.

Ron Kusters op de bewerkte foto.

17. Tegelijk met de release van de game FIFA 15 verschijnt er een variant waarin de gamer in de huid van een zeer beperkte voetballer of zelfs een valse grensrechter kan kruipen. In FIFA 6: Zuid II hebben spelers uit de zesde klasse van het district Zuid II de hoofdrol. Ook het sportpark van Stiphout Vooruti is vertaald naar de digitale wereld.

15. Halfspeler Justèn Rhoe wordt door de tuchtcommissie van de KNVB op de vingers getikt. De schrijfgrage schopper mag voortaan nog maar twee verweerschriften per maand indienen. Rhoe is het er niet mee eens en kondigt direct aan schriftelijk in verweer te gaan.

26. Spelers van Stiphout 4 mogen van het clubbestuur niet langer in voetbaltenue reizen. Volgens voorzitter Marc Leblanc is dat onverantwoord: ,,Door in wedstrijdkleding door de regio te rijden, bombardeerden ze zichzelf tot doelwit voor concurrerende voetballers die binnen de lijnen geen antwoord hebben op het vernuftige spel van Stiphout Vooruit 4. Dat is vragen om aanrijdingen.”

Oktober

19. Oktober is geen beste maand voor Stiphout Vooruit 4. Zo wordt er verloren van Boekel Sport 9 en later ook van Sparta ’25 9. Eén lichtpuntje: Justèn Rhoe pakt de vijfduizendste tijdstraf sinds de invoering van die sanctie. Hij wordt uitgebreid in het zonnetje gezet.

November

30. De eerste-elftalspelers van Stiphout Vooruit krijgen er in de media genadeloos van langs. Volgens hun trainer kunnen ze een bal nog niet drie keer hooghouden. De staf van Stiphout 4 schrikt van de kritiek. Frans van Stiphout besluit om al zijn spelers die de bal drie keer hoog kunnen houden – en dat zijn er nogal wat – buiten de basis te laten. Zo moet worden voorkomen dat de hoofdtrainer ze inpikt.

Een deel van het inspirerende krantenartikel.

Een deel van het inspirerende krantenartikel.

December

7. Stiphout 4 speelt zijn laatste wedstrijd van 2014. In een galavoorstelling wordt met 5-0 gewonnen van Bavos. Voor arbiter Rob van Oorschot en zijn onafscheidelijke assistent Mark Meulendijks is het dubbel feest: het is hun jubileumduel. Het wordt een emotionele gebeurtenis.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.