NOS schrapt Col du Mart uit Tour de France-parcours; wielrenners opgelucht

Geplaatst: 27 december 2014 in Overige sporten

Het Tour de France-peloton hoeft in 2015 de gevreesde Col du Mart niet te beklimmen. De NOS heeft de loodzware hindernis geschrapt uit respect voor het welzijn van de rijders.

Venijnige beproeving
De Col du Mart, ook wel bekend als De Avondetappe, was een venijnige beproeving. Stijgingspromillages van 2,3 waren, wegens het gulzige drinkgedrag aan tafel, geen uitzondering. Omdat de Col steeds verhuisde, kon het bovendien voorkomen dat opvallende renners de Col, tijdens de Tour, meer dan eens moesten beklimmen.

De Col du Mart stond bekend om een flink stijgingspromillage.

De Col du Mart stond bekend om een flink stijgingspromillage.

Retorische vragen en levenswijsheden
Wielrenner Johnny Hoogerland moest in 2013 drie keer aanschuiven bij presentator Mart Smeets. ,,Je kunt de Col du Mart het beste vergelijken met het beklimmen van de Mont Ventoux. Beide hindernissen hielden je ongeveer een uur bezig. Na de ‘Ventoux’ ben je kapot, maar na een uur met retorische vragen en levenswijsheden aan tafel ook. De dingen die daar werden gezegd, waren vaak pijnlijker dan een prikkeldraadlanding. Ik zag er altijd als een berg tegenop!”

In tegenstelling tot Hoogerland heeft de onlangs gestopte klimexpert Kenny van Hummel geen slechte herinneringen aan de wielertalkshow. ,,Maar ook geen goede. Om eerlijk te zijn, ken ik het programma niet. Want op het tijdstip dat het werd uitgezonden (rond elf uur ’s avonds, red.) zat ik meestal nog op de fiets of in de bezemwagen.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.