Vrees voor schermutselingen na Hart van Nederland-reportage in Stiphouts café

Geplaatst: 27 november 2014 in Helmond

Na een tv-reportage in het Stiphoutse café De Sport heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding een verhoogde staat van paraatheid afgeroepen. Tijdens de Hart van Nederland-uitzending van woensdagavond verscheen er een man voor de camera die in verdachte codetaal sprak. Experts proberen momenteel te ontdekken wat de persoon wilde zeggen.

Onbekende taal
Halverwege een item over de ondergang van de Profronde van Stiphout verscheen de – nog onbekende – man in beeld (vanaf 1 minuut). ,,Vervolgens begon hij in een onbekende taal te praten”, zegt een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. ,,Ik heb geen idee wat hij wilde zeggen, want helaas werd hij niet ondertiteld. Ik heb het fragment talloze keren teruggekeken, ook met een vertraging van tien keer. Het had allemaal geen effect; ik kan er geen chocolade van maken.”

De nog onbekende man zorgde voor veel verwarring.

De nog onbekende man zorgde voor veel verwarring.

Groot raadsel
Hoewel het allesbehalve duidelijk is wat er gezegd wordt, zegt het Ministerie wel degelijk aanwijzingen te hebben dat de man iets in zijn schild voert. ,,Onze huiscryptoloog meent de woorden ‘markt’, ‘kermis’, ‘wielerronde’ en ‘Stiphout’ te verstaan. Dat zou erop kunnen duiden dat de man een markt of kermis in Stiphout wil verstoren. Dat slaat alleen als een tang op een varken, want er is helemaal geen markt of kermis in Stiphout. En ook geen wielerronde meer trouwens. We staan voor een groot raadsel”

Vandaag doen ontcijferaars nog een poging om de tekst te ontcijferen. ,,Lukt dat niet, dan gaan ze vanavond naar café De Sport. Daar zijn vast wel mensen die de man kennen en hem verstaan.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.