Actiecomité wil wintertijd afschaffen: ‘Het is discriminerend en een stap terug in de tijd’

Geplaatst: 22 oktober 2014 in Maatschappij

De wintertijd is discriminerend en moet worden afgeschaft. Dat is tenminste de mening van het progressieve actiecomité Langer Licht. Volgens de leden van de beweging verwijst het terugzetten van de klok naar de slavernij. Ze hebben daarom een anti-wintertijd-petitie gestart.

Volgens Langer Licht-oprichter Erik Lenoir is de wintertijd dit jaar ongewenster dan ooit. ,,We waren in Nederland net zo lekker bezig om de zaken en sommige personen wat minder donker te maken. Dan is het natuurlijk extra zonde dat het buiten een uur vroeger donker wordt. De leden van Langer Licht willen dat de wintertijd geleidelijk wordt afgeschaft, want het is letterlijk en figuurlijk een stap terug in de tijd.”

Lenoir demonstreert in zijn woonplaats Westkapelle tegen de wintertijd. Foto: ziezeeland.nl.

Lenoir demonstreert in zijn woonplaats Westkapelle tegen de wintertijd. Foto: ziezeeland.nl.

Koloniaal verleden
Volgens Lenoir stamt de wintertijd namelijk uit de tijd van de slavernij. ,,Het is discriminerend, vooral voor mensen die komend weekend ’s nachts moeten werken. Als de klok zaterdagnacht een uur wordt teruggezet, moeten zij een uur langer ploeteren. Als dat geen verwijzing naar het koloniaal verleden van Nederland is, weet ik het niet meer.”

Petitie
Om die reden hebben de actievoerders een petitie gestart. Lenoir: ,,We roepen iedereen op die te tekenen. Bij voldoende handtekeningen overhandig ik de petitie aan premier Rutte. Of, als hij hem niet wil aannemen, desnoods aan Geert Wilders. Van hem mag het vast ook wel een beetje minder donker op straat.”

Lenoir zegt dat zijn beweging steeds meer steun krijgt. ,,Twee grote winkelketens hebben zich al solidair met ons verklaard. De Hema heeft, uit protest tegen de wintertijd, besloten om alle koopavonden af te schaffen en de Albert Heijn haalt alle nachtcrèmes uit de schappen. Het Rijksmuseum gaat bovendien De Nachtwacht opbergen. Samen rekenen we af met de nacht!”

Medewerkers van het Rijksmuseum halen De Nachtwacht weg. Foto: eenvandaag.nl.

Medewerkers van het Rijksmuseum halen De Nachtwacht weg. Foto: eenvandaag.nl.

Feest voor iedereen
Dat Langer Licht de wintertijd abrupt wil afschaffen, is volgens Lenoir niet juist. ,,Dat zou een te grote stap zijn. Wij voelen meer voor het gefaseerd afbouwen van de wintertijd, bijvoorbeeld door tien jaar lang ieder jaar zes minuten van de wintertijd af te halen. Dan kan dit land er langzaam aan wennen en blijft de wintertijdtraditie nog een paar jaar een feest voor iedereen. Daar kun je de klok op gelijkzetten.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.