De Telegraaf switcht naar kleiner tabloidformaat; geen ruimte meer voor randzaken

Geplaatst: 10 oktober 2014 in Overig

AMSTERDAM – Groot nieuws: De Telegraaf verschijnt sinds vrijdag op een handzaam tabloidformaat. De krant van wakker Nederland gaat voortaan alleen nog melden wat er écht toe doet, en dat past volgens de hoofdredactie ook prima in een kleinere krant.

Geen randzaken meer
Voortaan geen randzaken meer over de strijd tegen ISIS, de situatie in Oekraïne of de economie. Volgens de hoofdredactie van De Telegraaf gaan ze zich per vandaag concentreren op wat écht belangrijk is. ,,De bubbelbadperikelen van Dave Roelvink, de knieklachten van Patty Brard en de weekendplannen van Yolanthe Sneijder. Dát is wat de mensen willen lezen.”

Een typische voorpagina van de krant van wakker Nederland.

Een typische voorpagina van de krant van wakker Nederland.

Het populaire dagblad besloot vorige maand om het anders te gaan doen. ,,We hebben een gedegen marktonderzoek laten uitvoeren door een stagiaire. De berichten over de MH17, de recessie of de strijd in het Midden-Oosten kregen maar weinig likes op onze Facebookpagina. Daaruit leidde zij af dat mensen helemaal niet gelukkig worden van dat soort berichten. Wie betaalt bepaalt, en dat zijn onze lezers. We zijn een commercieel bedrijf en een beetje klantgericht denken kan geen kwaad.”

Afscheid van aantal redacties
Door dit besluit heeft De Telegraaf afscheid genomen van een aantal redacties. ,,Het is spijtig voor de journalisten van onze redacties binnenland, buitenland, economie en De Financiële Telegraaf, maar voor hen is er – letterlijk – geen plek meer. Een aantal van hen brengen we onder bij de Privé-redactie, maar het gros vliegt eruit. Gelukkig voor hen liggen de banen in de journalistiek voor het oprapen.”

Het dagblad zegt blij te zijn dat het een reden heeft gevonden om te switchen naar een kleinere krant. ,,Onze concurrenten doen het al jaren. Het is ook wel makkelijk, vinden we. Hierdoor is ’s morgens de ontbijttafel niet helemaal bedekt met krantenpapier. Onze abonnees kunnen dat ongetwijfeld waarderen.”

De Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs toont het nieuwe formaat.

De Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs toont het nieuwe formaat.

Informatiedichtheid
Volgens De Telegraaf was het geen optie om een kleiner lettertype te gebruiken, zodat de tabloid evenveel nieuws kan bevatten als het vertrouwde broadsheetformaat. ,,Daar hebben we wel over gedacht. Maar dat zou ook betekenen dat de informatiedichtheid per vierkante centimeter toeneemt. Ik heb niet het idee dat onze vaste lezers dat kunnen verwerken.”

Ook een dikkere krant op tabloidformaat maken behoorde niet tot de opties. ,,De Telegraaf moet nog wel door de brievenbus passen, ook als we door onvoorziene ontwikkelingen een bomvolle, extra dikke krant moeten uitbrengen. Nu is het qua wereldnieuws relatief rustig, maar dat kan zo veranderen. Want ook Dries Roelvink of Wolter Kroes kan een keer zijn enkel verstuiken in de supermarkt.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.