FIFA-baas Blatter pareert kritiek op geheimhouding corruptierapport: ‘Dit was de afspraak’

Geplaatst: 26 september 2014 in FIFA

ZURICH – De FIFA houdt de resultaten van het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de toewijzing van de komende twee WK’s geheim. Gezien de uitkomsten vindt voorzitter Sepp Blatter het verstandiger dat de bevindingen niet openbaar worden gemaakt.

Gebrek aan transparantie
Direct nadat de FIFA bekendmaakte de conclusies van de onderzoekscommissie niet te zullen publiceren, volgde er veel kritiek. Journalisten en bekende ex-voetballers verweten de voetbalbond op Twitter een gebrek aan transparantie. ,,Onterecht”, pareert Blatter (78) vrijdagmiddag. ,,Dit was de afspraak.”

Volgens de Zwitser is zijn organisatie van het begin af aan duidelijk geweest. ,,Alleen indien uit het onderzoek zou blijken dat er geen FIFA-leden zijn omgekocht, zou het onderzoeksrapport direct op iCloud worden gezet, zodat iedereen het kon inzien. Maar in het geval dat er corruptie aan het licht zou komen, zou het rapport in een la van mijn kantoor verdwijnen. Kijk, hier ligt het boekwerk”, zegt Blatter, terwijl hij een la op zijn werkkamer in Zürich opentrekt.”

Sepp Blatter toont vluchtig het onderzoeksrapport, dat hierna snel in een la zal verdwijnen.

Sepp Blatter toont vluchtig het onderzoeksrapport, dat hierna snel in een la zal verdwijnen.

Geldverspilling
De geliefde voetbalbaas vindt het belachelijk dat er een duur onderzoek naar mogelijke corruptie moest plaatsvinden. ,,Zonde van het geld! En het ergste is dat de FIFA het onderzoek zelf moet betalen. Gelukkig heb ik nog een paar miljoen euro aan Russisch en Qatarees geld in mijn kluis liggen, maar het gaat om het principe. Hoe ik aan dat geld kom, zullen jullie trouwens nooit te weten komen. Want ook dat staat in het rapport van de onderzoekers.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.