Nieuwste voetbalgame FIFA 6: Zuid II is feest der herkenning voor zesdeklasse-voetballers

Geplaatst: 17 september 2014 in Amateurvoetbal

De grote sterren in de nieuwste FIFA-voetbalgame heten niet Arjen Robben, James Rodríguez of Gareth Bale, maar Gerrit Kanters, Graad Sevenich en Driek Rooyakkers. In FIFA 6: Zuid II staat het voetbal in de zesde klasse van het district Zuid II centraal. Ontwikkelaar EA Sports liet ons de game een dagje testen.

Tempo laag
Het eerste wat opvalt als je FIFA 6: Zuid II opstart, zijn de lange laadtijden. Het duurt bijna een minuut voordat het titelscherm verschijnt. Volgens bedenker Robert Skúpzak van EA Sports een bewuste keuze. ,,Ik wilde dat de game zesdeklasse-voetbal zou ademen. Daarin is het tempo nu eenmaal erg laag en ik hoopte dat zo te vertalen naar de spelcomputer.”

De cover van FIFA 6: Zuid II.

De cover van FIFA 6: Zuid II.

Eenmaal in het menuscherm beland, zijn er nogal wat wijzigingen ten opzichte van eerdere games uit de succesvolle FIFA-reeks. Zo is de traningsmodus verwijderd. Bij nader inzien logisch; voetballers in de zesde klasse trainen niet. Zij vertrouwen op hun ervaring.

Passjes komen niet aan
We besluiten ons aan een oefenpotje te wagen en kiezen Fiducia 5 als te besturen ploeg. Elsendorp 4 is onze tegenstander. Al snel valt op dat de game ontzettend realistisch is. Middenvelders laten de bal voortdurend van hun voet springen en korte passjes over vijf meter komen zelden aan. Verdedigers kunnen overigens geen korte passjes geven. Het maakte niet uit welke knop je indrukt als zij in balbezit zijn; de bal wordt altijd vijftig meter naar voren gerost.

Geen sprintknop
Als we tijdens de wedstrijd de sprintknop willen gebruiken om de aanvaller van Fiducia 5 door de verdediging van de tegenstander te laten soleren, merken we dat dit geen effect heeft. Skúpzak: ,,In de zesde klasse zijn er maar een paar spelers die een versnelling in huis hebben, en die spelen niet bij Fiducia 5. Daarom is het zinloos om de sprintknop in te drukken.”

De knop heeft overigens wel een functie. Als je hem na een fluitsignaal indrukt, zie je dat de geselecteerde speler tegen de scheidsrechter of tegenstander gaat mekkeren. Of tegen een toeschouwer, maar dan moeten die er wel zijn. Tijdens ons oefenpotje was dat helaas niet het geval.

Uit het water vissen
EA Sports heeft veel moeite gedaan om de sportparken van de clubs zo realistisch mogelijk in beeld te brengen. Als je Sportpark Warande – de thuisbasis van RKPVV uit Helmond – kiest en van grote afstand op doel schiet, is er een grote kans dat de bal in het riviertje De Loop belandt. Omdat niet elke zesdeklasser reserveballen paraat heeft, zul je het speeltuig zelf met een ijzeren ballenvanger uit het water moeten vissen. Dat vergt nogal wat oefening.

De ballenvanger van PVV debuteert in een FIFA-game.

De ballenvanger van PVV debuteert in een FIFA-game.

Ook bij clubs buiten Helmond is het een feest der herkenning. Voetbal je een uitwedstrijd tegen Rhode, dan loop je kans een gele kaart te krijgen van een luidruchtige, wat oudere supporter. Bij ZSV, waar het altijd hard waait, verdwijnt elke hoge bal over de zijlijn en bij Racing Boys sjokken op de achtergrond de koeien door de wei. En als je goed luistert, hoor je supporters bij Boerdonk dingen roepen als ‘Skupt diejen boerrr vur z’n flikkerrr’.

Ook supporters kunnen een gele kaart geven in FIFA 6: Zuid II, zoals hier bij Rhode.

Ook supporters kunnen een gele kaart geven in FIFA 6: Zuid II, zoals hier bij Rhode. Foto: Cees Maas.

Grote modderpoel
Het is vermakelijk om te zien hoe de toestand van het veld tijdens de wedstrijd slechter wordt. Vooral bij zware regenval verandert de speelweide in een grote modderpoel. Slidingsporen blijven de hele wedstrijd zichtbaar en naarmate de tijd wegtikt, wordt vooral het gebied in de middencirkel drassiger. Dat is natuurlijk het gevolg van de looplijnen van de scheidsrechter.

Derde helft
In FIFA 6: Zuid II is een competitieronde natuurlijk nog niet na negentig minuten voorbij. Nadat de scheids heeft afgefloten, volgt er een derde helft. Ook de in de game aanwezige kantines en het daarin werkzame barpersoneel lijken net echt en je kunt een rondje bier afrekenen door experience points in te leveren. Verder heb je de mogelijkheid om zelf een muziekplaylist samen te stellen, waarop de kantinebezoekers dan weer reageren. Draai je te vaak nummers van artiesten als Dries Roelvink, Guus Meeuwis of René Schuurmans, dan daalt het humeur van je spelers doorgaans snel.

Ook aan de - voor minder begaafde voetballers zeer belangrijke - derde helft is gedacht.

Ook aan de – voor minder begaafde voetballers zeer belangrijke – derde helft is gedacht.

Gebroken kaak
EA heeft ook enkele niet meer bestaande clubs in de game verwerkt, zoals Dijkse Boys en Klein Arsenal. Voetbal je een wedstrijdje bij Dijkse Boys, grote kans dat je dan in de verte muziek van Frans Bauer of Grad Damen hoort. En win je een uitwedstrijd tegen Klein Arsenal door een buitenspeldoelpunt in de blessuretijd, reken er dan maar op dat je spits de komende wedstrijden niet wedstrijdfit is door een gebroken kaak.

In de seizoensmodus speel je een heel seizoen met een team naar keuze. Daarin kun je bonuspunten verdienen door speciale missies te voltooien. Als je bijvoorbeeld een uitwedstrijd tegen MULO speelt, kan het zomaar gebeuren dat Spike Roche de scheidsrechter is. In dat geval moet je er niet van opkijken als je in de 89e minuut een penalty tegen krijgt wegens een handsbal in de middencirkel. Win je een potje dat door Roche gefloten wordt, dan krijg je bonuspunten.

Ook de bekende thuisfluiter Spike Roche zien we terug in de game.

Ook de bekende thuisfluiter Spike Roche zien we terug in de game. Foto: mulo.nl.

Kaarten hebben geen effect
Wat tijdens het testen opviel, is dat een speler die in een competitiewedstrijd direct rood kreeg, de volgende wedstrijd weer vrolijk aan de aftrap verscheen. Robert Skúpzak vindt dat logisch: ,,In de zesde klasse worden kaarten nooit doorgegeven aan de bond. Tenzij je uit bij Sparta’25 speelt.”

Be a coach
In FIFA 6: Zuid II heb je ook de mogelijkheid om in de huid van de coach te kruipen. Dat lijkt makkelijker dan het is, want de kans is er dat je te maken krijgt met spelers die zonder af te melden niet – of te laat – komen opdagen, of tegenstanders die een baaldag aanvragen omdat het kermis is in hun dorp. Ook kun je, als coach, het systeem wijzigen, maar tijdens ons testpotje merkten we eerlijk gezegd geen verschil tussen een defensieve 5-3-2 of het aanvallende 4-2-4. Onze spelers deden maar wat.

Ook nieuw is de Be a grensrechter-mode. Je beleeft een wedstrijd dan door de ogen van de grensrechter en bepaalt zelf wanneer je de vlag omhoog steekt voor buitenspel. Vlag je té vaak onterecht, dan is de kans reëel dat de scheidsrechter je signalen voortaan negeert, of dat je ongenadig hard tegen je virtuele smoel wordt geslagen door een supporter van de tegenstander. Kijk dus goed uit waar en wanneer je vals vlagt.

Je kunt in de huid van een grensrechter kruipen. Dit brengt echter wel risico's mee.

Je kunt in de huid van een valse grensrechter kruipen. Dit brengt echter wel risico’s mee.

Geld verdienen
Een leuke feature is de mogelijkheid om geld te verdienen, zodat je een nieuwe waterzak of wedstrijdbal kunt kopen. Je kunt het banksaldo van je team verhogen door elke week bijvoorbeeld vijf euro van elke speler te vragen. Een andere, snellere manier is het verrassend winnen van een wedstrijd tegen een topploeg in de eindfase van het seizoen, zodat je een vat bier van hun concurrent krijgt. Dat bier kun je verkopen voor ongeveer honderdvijftig euro per vat.

FIFA 6: Zuid II kost een stuk minder dan dat; je krijgt de game gratis bij tien kratjes Bavaria. Een echte zesdeklasse-voetballer heeft de game dus zo terugverdiend.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.