Pearl Jam en Metallica schrappen ‘Black’ uit titels: ‘We willen geen Sinterklaashaters kwetsen’

Geplaatst: 12 september 2014 in Maatschappij, Muziek

In Oekraïne of de Islamitische Staat is het momenteel niet echt gezellig, maar de problemen in ons eigen land zijn natuurlijk vele malen groter. Om door Sinterklaasliedjes gekwetste inwoners van Nederland een hart onder de riem te steken, hebben verschillende topartiesten de songteksten en titels van hun beste werk aangepast.

Tientallen overgevoelige zwakzinnigen
Eddie Vedder, de frontman van Pearl Jam, heeft erg te doen met de problemen buiten Amerika. ,,Het is verschrikkelijk dat honderdduizenden kleine kinderen Sinterklaas vieren zonder rekening te houden met de gevoelens van tientallen overgevoelige zwakzinnigen die het moeilijk vinden om zich aan te passen.”

Uit piëteit voor de getroffenen zal Pearl Jam de titel van hun monsterhit ‘Black’ aanpassen. Vedder: ,,Of het echt nodig is betwijfel ik. Degenen die het hoogste woord hebben in de zwartepietendiscussie zijn namelijk zo dom dat ze toch geen Engels begrijpen. Maar we maken er voor de zekerheid ‘Carbon Black’ (roet, red.) van. Dat past wel niet in het nummer, maar op die manier hopen we welkom te blijven in Nederland, zodat we in 2016 weer twee keer het Ziggo Dome kunnen uitverkopen.”

Eddie Vedder bespeelt een witte Stratocaster.

Eddie Vedder bespeelt een witte Stratocaster.

Geen Paint It Black
Ook de bandleden van The Rolling Stones vinden het tragisch wat er allemaal gaande is in Nederland. ,,Toen we op 7 juni op Pinkpop stonden, voelden we al aan dat de sfeer grimmig was”, verklaart gitarist Keith Richards. Om een massale knokpartij te voorkomen, hebben we op het laatste moment besloten om ‘Paint It Black’ van onze setlist te schrappen. Want we wilden natuurlijk niet het risico nemen om tere zieltjes van Sinterklaashaters te kwetsen, zeker niet met een obscuur nummer dat waarschijnlijk bijna niemand kent.”

Grimmige Stones-fans.

Grimmige Stones-fans.

The Black Album
Metallica gaat zelfs een stapje verder. De Amerikaanse metalband roept alle dertig miljoen verkochte exemplaren van hun doorbraak-cd ‘The Black Album’ terug. ,,Kopers kunnen hun exemplaar opsturen naar onze platenmaatschappij. Daar wordt het artwork aangepast, net als de titel. Die luidt ‘The White Album’, legt zanger James Hetfield uit.

De nieuwe cover van Metallica's The White Album.

De nieuwe cover van Metallica’s The White Album.

Hetfield weet dat The Beatles al een album hebben uitgebracht met die titel. Problemen verwacht hij daar echter niet mee te krijgen. ,,Hun rechten waren in handen van Michael Jackson. Die heeft al ooit laten blijken dat zwart of wit hem niet uitmaakt. Geen vuiltje aan de lucht dus.”

U2: muziek en politiek strikt gescheiden houden
De nummers op het nieuwste album van U2, Songs Of Innocence, bevatten geen enkele keer het woord ‘black’. Volgens zanger Bono een bewuste keuze. ,,We hebben gekozen voor elf onschuldige, radiovriendelijke liedjes zonder verwijzingen naar discriminatie of apartheid. Zulke gevoelige thema’s bezingen we trouwens nooit; muziek en politiek houdt U2 altijd strikt gescheiden. Want voor je het weet moet je je teksten herschrijven.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.