Gemeente Eindhoven bestrijdt daklozen op TU/e-terrein met water Ecoflow: ‘We moeten kwaad met kwaad bestrijden’

Geplaatst: 11 september 2014 in TU/e

EINDHOVEN – Drie miljoen liter vervuild water en acht wildkampeerders. Deze factoren bezorgen de medewerkers van de gemeente Eindhoven momenteel slapeloze nachten. Maar een ambtenaar heeft een ingenieus plan bedacht, waardoor de problemen snel verleden tijd moeten zijn.

Stoorzenders
,,Het is een week om snel te vergeten”, zegt Benno Made van de gemeente Eindhoven. ,,Eerst hadden we natuurlijk die daklozen die bivakkeerden in de omgeving van het Máxima Medisch Centrum. En alsof dat niet genoeg was, kwam daar maandag ook nog de geuroverlast van Ecoflow bij, veroorzaakt door een biologisch reinigingsproces. Zowel de stank als de daklozen moesten op woensdagmiddag zijn vertrokken, maar dat bevel werd natuurlijk weer massaal genegeerd.”

Door een uitspraak van de rechter mocht de gemeente het tentenkamp ontruimen als het donderdagochtend niet was opgeruimd. ,,Gelukkig was dat niet nodig, want het kamp was vrijwillig verlaten. Helaas was onze vreugde van tijdelijke duur toen we ontdekten dat de daklozen een kamp hadden opgezet op het TU/e-terrein, pal langs de Dommel. Dat is natuurlijk ook geen permanente oplossing”, licht Made toe.

De daklozen op het TU/e-terrein. Foto: ED.nl.

De daklozen op het TU/e-terrein. Foto: ED.nl.

In de Dommel
Maar donderdagmiddag kreeg Made een lumineus idee. ,,Je moet kwaad met kwaad bestrijden. Ik stelde voor om het water van Ecoflow in de Dommel te pompen. Daardoor zullen die zwervers snel vertrekken, want die geur is niet om te harden. De kans dat ze na hun vertrek ergens anders in Eindhoven neerstrijken is niet zo groot, want zondag trekken zeshonderd legervoertuigen door de stad. De mannen daarin zijn misschien op leeftijd, maar weten prima hoe je met ongenode gasten moet omgaan. Mijn collega’s zijn enthousiast en vrijdag wordt het water in de Dommel geloosd.”

Made heeft de TU/e nog niet ingelicht. Hij verwacht echter niet dat de universiteit moeite heeft met zijn plan. ,,Op vrijdag zijn daar veel mensen vrij, dus met de overlast valt het wel mee. Bovendien werken er daar genoeg slimmeriken met verstand van biologische processen. Die weten vast wel hoe ze dat water weer schoon kunnen krijgen.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.