Laatste Kasteeltuinconcert 2014 wordt verplaatst van kasteeltuin naar kasteel

Geplaatst: 13 augustus 2014 in Muziek

HELMOND – Tachtig procent kans op regen, een straffe oostenwind uit het westen en een temperatuur die nauwelijks boven de zestien graden uitkomt. Niet echt de ideale ingrediënten voor een geslaagd laatste Kasteeltuinconcert van dit seizoen. En daarom wordt het concert verplaatst naar een locatie waar weersinvloeden geen roet in het eten kunnen gooien: het naastgelegen Helmondse kasteel.

Dramatisch
,,Afgelopen vrijdag was het goed klote”, zegt Helmond Marketing-woordvoerder – en tevens geestelijk vader van de Kasteeltuinconcerten – Peter-Paul van Meerhoven. ,,En dan heb ik het niet alleen over de afstelling van het geluid. Door de regen waren er nog minder mensen bij het zesde Kasteeltuinconcert dan bij een willekeurig optreden van Dries Roelvink. Dat was dramatisch en zoiets mag niet nog een keer gebeuren.”

Slechts een handjevol mensen trotseerde afgelopen vrijdag het barre weer.

Slechts een handjevol mensen trotseerde afgelopen vrijdag het barre weer.

De stadspromotor onderzocht of het mogelijk was om de kasteeltuin grotendeels te overdekken met partytenten, maar dat blijkt onhaalbaar. ,,Onze hoofdsponsor, Party Tent Service, kan genoeg tenten leveren, maar ik vind die scheerlijnen en tentharingen veel te gevaarlijk voor dronken mensen. Die zijn er tijdens de concerten genoeg. Om valpartijen en blessures te voorkomen, wijken we uit naar een veilige, andere plek.”

Slotavond in Lowlands-sfeer
En die veilige, andere plek, dat is het kasteel van Helmond. ,,We kunnen het kasteel tot twee uur ’s nachts huren voor een mooi prijsje. Om acht uur gaat de ophaalbrug omlaag en de poorten open”, zegt Van Meerhoven trots. ,,Maar we hebben het programma wel iets moeten wijzigen. Ik verwacht namelijk tienduizend bezoekers en die kunnen we niet allemaal in één zaal kwijt. Daarom bouwen we tien podia, verdeeld over alle beschikbare zalen. Het wordt een slotavond in Lowlands-sfeer.”

Het laatste Kasteeltuinconcert zal plaatsvinden in het Kasteel, in plaats van ernaast.

Het laatste Kasteeltuinconcert van dit jaar zal plaatsvinden in het Kasteel, in plaats van ernaast.

De marketeer is nog druk zoekende om vulling voor al die podia te vinden. ,,Beethoven Rocks speelt op het hoofdpodium, in de Maria van Brabantzaal. Dat is logisch, want die band was al geboekt. Ik probeer nog om negen andere bands te vinden, maar dat valt niet mee. Ongeveer elke artiest die een instrument kan bespelen staat dit weekend namelijk op Lowlands of Nirwana. En elke artiest die dat niet kan, staat dit weekend op Decibel.”

,,Mocht ik niet genoeg muzikanten kunnen vinden, dan is dat overigens geen ramp. Het grootste deel van de bezoekers komt toch alleen om te zeveren en zoveel mogelijk bier te drinken. Dat kan ook prima zonder achtergrondmuziek.”

Hoofdact Beethoven Rocks speelt vrijdagavond in de Maria van Brabantzaal.

Hoofdact Beethoven Rocks speelt vrijdagavond in de Maria van Brabantzaal.

Gratis kamperen
De kasteeltuin wordt vrijdagavond overigens toch gebruikt. ,,Bezoekers mogen daar na het concert gratis kamperen; dat past goed bij de festivalsfeer die ik wil creëren. Op die manier hoeft niemand achteraf naar huis te rijden en kan iedereen volop drinken. Vorige week was een tegenvallende avond qua bierverkoop en dat hoop ik op deze wijze te compenseren.”

Na het slotakkoord van Beethoven Rocks, dat rond half twaalf zal klinken, zal er een extra lange vuurwerkshow plaatsvinden in en buiten het kasteel. Van Meerhoven: ,,Die show duurt twee keer zo lang als normaal, want we hebben nog een hoop vuurwerk over. De vuurwerkshow die na het 102de concert was gepland ging namelijk niet door, en het vuurwerk is maar beperkt houdbaar. Weggooien is ook zo zonde.”

Direct na het laatste concert is er, zoals deze foto van vorig jaar laat zien, altijd vuurwerk. foto: ED.nl

Direct na het laatste concert is er, zoals deze foto van vorig jaar laat zien, altijd vuurwerk. foto: ED.nl

Strijkers, rookbommen en voetzoekers
De vuurwerkshow zal in meer opzichten anders zijn dan gebruikelijk, zegt de organisator. ,,Na het siervuurwerk volgt een daverende apotheose met strijkers, rookbommen en voetzoekers. We gaan net zolang door met het afsteken daarvan tot alle bezoekers naar hun huis of tentje zijn gevlucht. Want anders lukt het nooit om het kasteel vóór twee uur ’s nachts leeg te krijgen.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.