Geen gepraat meer tijdens Kasteeltuinconcerten in Helmond; parkeerbon voor overtreders

Geplaatst: 6 augustus 2014 in Muziek

HELMOND – Denk je aan de Kasteeltuinconcerten in Helmond, dan denk je aan gezellig bijkletsen met mensen die je al een week niet meer hebt gezien. Aan liters bier drinken terwijl je probeert racende scootmobielers en bekers rapende koters op kniehoogte te ontwijken. Maar ook aan muziek, zij het in veel mindere mate. En dáár wil organisator Helmond Marketing vliegensvlug verandering in brengen.

Weinig respect voor artiesten
,,We merken dat de Kasteeltuinconcerten steeds meer worden bezocht door praatgrage mensen die eigenlijk helemaal niet voor de muziek komen”, zegt Peter-Paul van Meerhoven van Helmond Marketing. ,,Vooral de laatste tien jaar is dat het geval; er wordt aan de lopende band geouwehoerd. Dat getuigt natuurlijk van weinig respect voor de artiesten en we gaan er dan ook keihard tegen optreden.”

Een vertrouwd beeld tijdens een Kasteeltuinconcert: druk kletsende bezoekers hebben amper aandacht voor de band.

Een vertrouwd beeld tijdens een Kasteeltuinconcert: druk kletsende bezoekers hebben amper aandacht voor de band. foto: kasteeltuinconcerten.nl

Vanaf komende vrijdag, als nederpopformatie Stoot! het op een-na-laatste concert van dit seizoen verzorgt, worden bezoekers geacht stil te zijn zodra de band het podium betreedt. Van Meerhoven: ,,En het liefst ook iets langer, want ik kondig de bands altijd aan en af. Persoonlijk zou ik het best fijn vinden als er wat meer mensen luisteren naar de inspirerende speeches die ik altijd zorgvuldig uit mijn mouw schud.”

In stilte luisteren
Van Meerhoven, die bekent ook niet altijd stil te zijn tijdens de concerten, vindt het heel normaal dat bezoekers in stilte luisteren naar het muzikale moois dat vanaf het podium hun kant op komt. ,,In zalen als het Concertgebouw of Muziekgebouw Frits Philips is het not done om te praten tijdens een optreden. Waarom zou dat hier anders zijn? Ik reken op medewerking van de mensen. Ze hoeven helemaal niets te betalen om op het terrein te mogen. In ruil mag je best iets vragen van de concertgangers. Mensen die tijdens de muziek willen communiceren, doen dat maar via WhatsApp of sms. Dat is wel zo sociaal.”

Het klinkt allemaal leuk, maar is het bijvoorbeeld voor dorstige mensen niet lastig om aan drank te komen zonder te praten? Volgens Van Meerhoven niet. ,,Voor de meeste mannen is het sowieso geen probleem om in gebarentaal bier te bestellen. De vrouwen die zich tegoed willen doen aan exotische drankjes moeten zich maar gewoon goed voorbereiden als ze een Breezer, droge witte chardonnay uit 2004 of beker bessenjenever met ijs willen. Bijvoorbeeld door pen en papier mee te nemen. Of hun eigen drank.”

Getrainde stadswachten
Om de orde te handhaven, stelt de gemeente Helmond tijdens de laatste twee concerten van deze jaargang vier stadswachten op segways beschikbaar. ,,Die zijn in het centrum niet nodig, ondanks dat het vrijdagavond koopavond is. Want zo druk is het niet meer, door de vakantie en alle winkelleegstand. Die stadswachten zijn drie dagen getraind door een medewerker van de bibliotheek en een ervaren stiltecoupéconducteur. Die weten als geen ander hoe je geroezemoes de kop moet indrukken.”

Vier stadswachten moeten erop toezien dat er vrijdag in stilte naar Beethoven Rocks geluisterd wordt.

Vier stadswachten moeten erop toezien dat er voortaan in stilte naar de band geluisterd wordt. foto: ED.nl

Maar wat als er tóch mensen zijn die de regels aan hun laars lappen? Van Meerhoven: ,,Dan treden de stadswachten meedogenloos op. Een overtreder kan rekenen op een parkeerbon en, bij herhaling van het delict, een wielklem. Ook als de dader geen auto heeft. Die klemmen zijn namelijk ook uitstekend te bevestigen om iemands kaken. Een ander soort sanctie is helaas niet mogelijk. Daartoe zijn stadswachten niet bevoegd.”

Gezellig afsluitend tweeluik
Van Meerhoven rekent komende vrijdag op zeker vijfduizend bezoekers, en de week erna zelfs op het dubbele daarvan. ,,We gaan er een gezellig afsluitend tweeluik van maken, al ben ik er vrijdag tijdens het optreden niet. Na mijn bandaankondiging ga ik een paar uur wat drinken bij Lokaal 42 op de Markt, want daar mag je wél gewoon gezellig kletsen. En ik ga er fietsend heen. Fietsen in het winkelgebied mag dan wel niet, maar de kans op een boete is niet zo groot. Want er zijn dan toch geen stadswachten in de binnenstad die mij kunnen bekeuren.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.