Toplanden dreigen WK voetbal in Rusland te boycotten; ‘Poetin eruit of wij komen niet’

Geplaatst: 24 juli 2014 in Betaald voetbal overig

AVARUA – Het WK voetbal in Rusland is op zijn vroegst pas in 2018. Toch zijn er landen die nú al hebben besloten het toernooi te gaan boycotten. Ze hopen op die manier een signaal af te geven en vooral de Russische president Poetin aan het denken te zetten.

Geen zin
,,Eén ding staat voor mij vast: wij doen niet mee aan het WK voetbal in 2018, en waarschijnlijk ook niet aan enig WK ná 2018”, zegt Paul Farell-Turepu. De coach van het Cookeilands nationale team, dat pas nog met 21-0 van Tahiti verloor, zegt geen zin te hebben om naar Rusland te gaan. ,,Ik heb onze bondsvoorzitter meegedeeld dat we geen kwalificatiewedstrijden spelen. Op die manier verliezen we alles reglementair met 3-0. Slechts drie tegendoelpunten per wedstrijd, dat is een prima prestatie”, besluit de uitgekookte coach.

a

Paul Farell-Turepu (links) met de beste tien voetballers van de Cookeilanden. Naar een keeper wordt nog gezocht.

Onbetrouwbaar
Ook op buureiland Tonga, dat zo’n vijftienhonderd kilometer westelijker in de Zuidelijke Pacific ligt, is nog weinig merkbaar van de WK-koorts. ,,Sterker nog; zolang Rusland wordt geleid door de enige persoon ter wereld die nog onbetrouwbaarder is dan onze kippige reservekeeper, gaan we niet”, zegt coach Mick Mauï. ,,Ik besef dat dat harde woorden zijn, maar soms is het nodig om een krachtig statement te maken. Als nummer 192 van de FIFA-ranglijst kun je je dat veroorloven.”

Bondscoach Mick Mauï.

Bondscoach Mick Mauï.

Poetin eruit
Nieuw-Caledonië steeg onlangs met stip naar de 136e positie op de ranglijst, vooral door vorige maand in een oefeninterland knap met 7-7 gelijk te spelen tegen Kirgizië. Mocht het eiland deze stijgende lijn doorzetten, dan staat weinig een WK-kwalificatie meer in de weg. Maar trainer Oman al-Taheete vindt politieke overwegingen belangrijker. ,,Ik heb de FIFA een fax gestuurd met de tekst: Poetin eruit, of wij komen niet. Zijn dagen zijn geteld, want niemand wil natuurlijk een WK zonder Nieuw-Caledonië.”

Al-Taheete spreekt zijn selectie toe.

Al-Taheete spreekt zijn selectie toe.

De Russische president Poetin had wegens festiviteiten nog geen tijd om inhoudelijk te reageren op de boycotplannen van de vooraanstaande voetballanden.

Poetin (rechts) vierde deze week de start van de bouw van de WK-stadions. Hier overhandigt hij een met smeergeld gevulde bal aan de even integere FIFA-president Sepp Blatter.

Poetin (rechts) vierde deze week de start van de bouw van de WK-stadions. Hier overhandigt hij een met smeergeld gevulde bal aan de even integere FIFA-president Sepp Blatter.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.