Eindelijk duidelijkheid voor gebruiker A270 door invoering één verplichte snelheid

Geplaatst: 15 juli 2014 in Helmond

HELMOND – Eindelijk komt er duidelijkheid voor de automobilisten die gebruikmaken van de A270, de snelweg tussen Helmond en Eindhoven. Op het zeven kilometer lange stuk asfalt gelden nu nog acht maximumsnelheden, maar vanaf 1 augustus is dat er nog maar één: een verplichte snelheid van 180 kilometer per uur.

Helderder
Volgens verkeersjurist mr. Frank Visser wordt de situatie door nieuwe maximumsnelheid een stuk helderder. ,,De verschillende maximumsnelheden op de A270 schommelen nog meer dan het gewicht van mijn vrouw. Als je vanuit Eindhoven komt, mag je er achtereenvolgens 50, 70, 80, 130, 70, 100, 70 en 50. Gek word je ervan.”

Mr. Visser mag graag gebruikmaken van de A270.

Mr. Visser mag graag gebruikmaken van de A270.

Visser vindt het dan ook een goed idee om een verplichte snelheid van 180 kilometer per uur in te voeren. ,,Dat schept tenminste duidelijkheid. Het geeft misschien wat extra lawaai, maar daar hebben weinig mensen last van. Ik heb tenminste nog nooit huizen langs de A270 zien staan. En anders komen de gedupeerden maar naar de studio. Dan heb ik weer een extra zaak om te behandelen.”

Minimumsnelheid
Verkeersdeskundige Koos Speed van de provincie Noord-Brabant benadrukt dat 180 ook een minimumsnelheid is. ,,Er wordt 24 uur per dag gecontroleerd op snelheid. Mensen die sneller rijden kunnen een prent verwachten, maar mensen die langzamer rijden óók. Anders schiet het nog niet op en worden weggebruikers gedwongen te gaan bumperkleven. Mensen moeten deze snelheid gewoon respecteren.”

Ambtenaar Speed is ervan overtuigd dat de automobilisten de snelheid vlug zullen omarmen. ,,Het biedt alleen maar voordelen. ,,Burgers hoeven niet steeds te accelereren naar een hogere snelheid en dat is goed voor het brandstofverbruik. Ook de bezoekers aan parkeerplaats Vaarle zullen het prettig vinden. Met 180 op de teller is het bijna onmogelijk om vanaf de weg de kentekens van de geparkeerde auto’s te lezen. Daardoor blijft de privacy van de mensen die even hun benen willen strekken beter gewaarborgd.”

Door de hogere snelheid krijgen benenstrekkers op Vaarle meer privacy.

Door de hogere snelheid krijgen benenstrekkers op Vaarle meer privacy.

A50 als alternatief
Dat er auto’s zijn die geen 180 kilometer per uur halen, beseft Speed. ,,Zeker in deze vakantietijd rijden er veel auto’s met caravans, en die zullen niet allemaal aan de snelheidseis kunnen voldoen. Aan hen hebben we natuurlijk ook gedacht: zij mogen gratis gebruikmaken van de A50. De A270 is momenteel een uitstekend alternatief voor de afgesloten A50, dus andersom moet het ook lukken.”

Speed zegt dat Veilig Verkeer Nederland (VVN) binnenkort een grootscheepse campagne lanceert om weggebruikers te attenderen op de nieuwe snelheid. ,,Wijkblad De Trompetter besteedt er in het volgende nummer aandacht aan. Op pagina veertien komt een paginagrote advertentie met een snelheidsbord en onze slogan. Hoe die luidt? Honderdtachtig, dat maakt de weg weer prachtig.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.