Huldigingsplannen gewijzigd: rondvaart op Helmonds Berkendonk bij succes Oranje

Geplaatst: 6 juli 2014 in WK 2014

SALVADOR – Amsterdamse woonbootbezitters kunnen opgelucht ademhalen. Mocht het Nederlands elftal zich plaatsen voor de finale van het WK, dan zal er geen rondvaart door de grachten van de hoofdstad zijn. De KNVB heeft gekozen voor een locatie die beter bestand is tegen massa’s feestende mensen: de Helmondse recreatieplas Berkendonk.

Gevaarlijke capriolen
,,Het is een wonder dat het in 2010 goed is gegaan”, zegt KNVB-directeur Bart van Oostveen even buiten de Arena Fonte Nova, kort na afloop van de gemakkelijk gewonnen wedstrijd tegen Costa Rica. ,,Er was een grote groep dronken, vals zingende mensen die gevaarlijke capriolen uithaalde op het water. En dan heb ik het alleen nog maar over de spelersgroep. Er kwamen honderdduizenden mensen op de huldiging af en Amsterdam was daar helemaal niet op berekend.”

In 2010 leverde de tweede plaats van Oranje gevaarlijke situaties op in de hoofdstad.

In 2010 leverde de tweede plaats van Oranje gevaarlijke, onoverzichtelijke situaties op in de hoofdstad.

Om nieuwe gevaarlijke situaties te voorkomen, ging Van Oostveen op zoek naar een alternatieve plek voor een eventuele huldiging. Dat is dus het Helmondse Berkendonk geworden. ,,Berkendonk biedt plaats aan een half miljoen bezoekers. Daar kan de spelersboot rustig rondjes varen zonder omwonenden tot last te zijn. Er staan weliswaar wat woningen dicht bij Berkendonk, maar ik ben ervan overtuigd dat de bewoners daarvan prima in staat zijn om voor zichzelf op te komen”, zegt hij.

Een luchtfoto van recreatieplas Berkendonk.

Een luchtfoto van recreatieplas Berkendonk.

Prima bereikbaarheid
,,De locatie moest aan nóg een aantal criteria voldoen”, vertelt Van Oostveen. ,,Om te beginnen wilde ik een stad met genoeg stations, zodat mensen snel weg kunnen. In Helmond zijn er vier treinhaltes, dus dat zit wel goed. Ook de bereikbaarheid met eigen vervoer is in Helmond prima geregeld. In de directe omgeving van Berkendonk ligt het sportpark van Dijkse Boys. Dat wordt niet meer gebruikt, dus Oranjefans kunnen hun auto op de velden parkeren.”

a

Het complex van Dijkse Boys is uitstekend geschikt als parkeerplaats.

Het complex van de ooit zo succesvolle amateurclub heeft nog een ander voordeel, weet Bart van Oostveen. ,,De spelers kunnen zich in de kleedlokalen van Dijkse Boys opfrissen als ze klaar zijn met de rondvaart. Die lokalen zijn vrij krap, maar vooral Arjen Robben en Robin van Persie hebben in Brazilië laten zien dat ze amper ruimte nodig hebben.”

Inwendige mens
De laatste eis die de KNVB-baas stelde, was de aanwezigheid van voldoende horecafaciliteiten. ,,Ook aan de inwendige mens is in Helmond gedacht. Op Berkendonk staat een friettent. Hongerige bezoekers kunnen daar terecht. Als het daar te druk is, is de McDonalds aan de Deurneseweg een goed alternatief. Dat is aan de andere kant van de weg. En bezoekers die zin hebben in ijs als toetje, kunnen bij ijssalon Nemanja in Mierlo-Hout terecht, waar het altijd gezellig druk is. Het wordt dan misschien wat luidruchtiger dan anders in de omgeving van die zaak, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand daar moeite mee heeft.”

Bij de ijssalon in Mierlo-Hout is het altijd gezellig druk.

Bij de ijssalon in Mierlo-Hout is het altijd gezellig druk.

Goud
Om verzekerd te zijn van de wereldbeker zal Oranje nog twee keer moeten winnen, weet ook Van Oostveen. ,,Maar ook als we tweede worden varen de spelers een paar rondjes op Berkendonk. In de tussentijd breng ik de zilveren medailles naar Gerrits Recycling, dat tegenover Berkendonk is gevestigd. Daar kunnen ze er vast wel goud van maken. Want na drie keer zilver op een WK nemen we met minder dan goud geen genoegen.”

Bart van Oostveen, hier op archiefbeeld, weet wel raad met sportprijzen.

Bart van Oostveen, hier op archiefbeeld, weet wel raad met zilverkleurige sportprijzen.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.