Run op shirts voetbalclub Oranje Zwart door succes Nederlands Elftal

Geplaatst: 3 juli 2014 in WK 2014

HELMOND – Op het sportpark van voetbalclub Oranje Zwart is het momenteel een drukte van belang. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezoeken mensen uit het hele land de accommodatie van de Helmondse volksclub om een oranje shirt te bemachtigen. En daar wordt diep voor in de buidel getast.

Belachelijk succes

,,Het is een belachelijk succes”, zegt Oranje Zwart-voorzitter Bor van Mariahout donderdagochtend. ,,De officiële shirts van het Nederlands elftal zijn nergens meer te krijgen, maar toch wil iedereen deze dagen graag iets oranjes dragen. Daarom hebben wij besloten de niet meer gebruikte seniorenshirts in de verkoop te doen. Ik heb er al ruim honderd verkocht. Was het tijdens de wedstrijden van ons eerste ook maar zo druk op het sportpark!”

Van Mariahout (links) overhandigt de koper van het honderdste shirt een ingelijst exemplaar.

De honderdste koper van een Oranje Zwart-shirt ontvangt een ingelijst exemplaar. Foto: deweekkrant.nl

En niet meer gebruikte shirts, die hebben ze bij Oranje Zwart genoeg. Van Mariahout: ,,Door de jaren heen zijn veel van onze leden plotseling vertrokken, al dan niet vrijwillig. Hun shirts lagen jarenlang stof te verzamelen in het washok. Ik wilde ze weggooien, totdat Oranje ineens goed ging presteren op het WK. Nu zijn ze gewilder dan ooit en tellen voetbalfans er soms wel honderd euro voor neer. Ze zijn enorm in waarde gestegen. Dat kun je niet van al onze voetballers zeggen.”

Shirtjes wisselen
De oranje tricots zijn momenteel zó in trek, dat tegenstanders van het vaandelteam op slinkse wijze proberen er een in bezit te krijgen. ,,Er zijn vanmorgen al twee spelers van voetbalvereniging Grashoek hier geweest. Zij hadden een shirt van hun eigen club meegenomen en wilden dat ruilen tegen een Oranje Zwart-shirt. Daar trapte ik dus niet in. Als ze shirtjes hadden willen wisselen, hadden ze dat meteen na afloop van de wedstrijd moeten doen. Niet twee maanden na afloop van de competitie”, vindt de Helmonder.

Spelers van Oranje Zwart tonen de gewilde shirts.

Spelers van Oranje Zwart 1 tonen de gewilde shirts.

Volgens Van Mariahout verkoopt zijn club niet alleen shirts. ,,Onze spelers houden wel van stevig voetbal en hebben een imposante collectie gele en rode kaarten opgebouwd. Door die kaarten bij elkaar bij negentig graden in de wasmachine te stoppen, zijn daar vele tientallen oranje kaarten uitgekomen. Die verkopen we voor vijf euro per stuk. Dat is pure winst, want bijna al die kaarten hebben we onterecht gekregen van de scheidsrechter. Daar hebben we natuurlijk niks voor betaald!”

Opbrengst
Wat er met de opbrengst van de verkoop gaat gebeuren, weet de preses al. ,,Ik heb bijna genoeg geld voor een tripje naar Salvador. Als alles meezit, kan ik morgen op het vliegtuig stappen en het Nederlands elftal zaterdagavond aanmoedigen tegen Costa Rica. Vanzelfsprekend in een Oranje Zwart-shirt. Want ik heb er natuurlijk zelf als eerste een gekocht.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.