Spontaan feest in favela door overwinning Oranje op Spanje

Geplaatst: 15 juni 2014 in WK 2014

De huizen zijn er klein; de problemen groot. Er is veel werkloosheid en je bent je leven er niet zeker. De favela is niet bepaald een sprookjeswereld. Behalve tijdens het WK voetbal. Dan vergeten de bewoners van de sloppenwijk even al hun moeilijkheden. Dat bleek vrijdagavond wel, tijdens Spanje tegen Nederland. Een sfeerreportage.

Andere wetten
Het is vrijdagavond tegen acht uur broeierig warm. Op straat is het rumoerig. Kinderen voetballen op de weg. Straathonden blaffen naar elkaar. Winkeliers pakken haastig hun koopwaar in. Normaal werken ze tot twaalf uur, maar tijdens het wereldkampioenschap gelden er andere wetten in de favela. ,,Alles moet wijken voor het voetbal, zelfs als het Braziliaans elftal niet speelt”, zegt tapijtverkoper Carlos – een bezwete zestiger in een haltershirtje – tijdens het opruimen, in gebrekkig Engels.

Kinderen voetballen op straat (foto: NRC).

Kinderen voetballen op straat in de favela (foto: NRC).

Even verderop zit een groepje mensen voor een huis. Ze praten en lachen hard, en drinken ijskoud bier uit een flesje. Behalve Ricardo, een veertigjarige werkloze man met baseball cap en trainingspak. Hij kijkt nukkig voor zich uit en baalt – dat is wel duidelijk.

Ricardo baalt van de late 3-1.

Ricardo (zittend op de voorgrond) baalt van de late 3-1.

Nieuwe kansen
Al snel wordt duidelijk waarom hij somber gestemd is. ,,Wat is die Fredsj toch een matige voetballer. En wat te denken van die klote-Oscar! De wedstrijd tegen Kroatië was allang beslist en tóch moet hij zo nodig de 3-1 scoren in blessuretijd. Daardoor loop ik belangrijke punten mis in de pool van de uitkeringsinstantie, want ik had 2-1 voorspeld. Maar goed, dadelijk nieuwe kansen. Ik heb ingevuld dat Spanje met 1-6 van Nederland verliest”, zegt hij in het Portugees.

Vanuit café Maxim klinkt harde sambamuziek, gezang en geroezemoes. Het is inmiddels half negen en de televisie – nog een ouderwets beeldbuismodel – is al afgestemd op het voetbal. Als de camera inzoomt op de warmlopende Diego Costa, wordt er gescholden. Traidor (verrader), klinkt het uit de keel van een oudere man die alleen aan een tafeltje rum zit te drinken.

Ook op het terras van café Maxim is het vrijdagavond druk.

Ook op het terras van café Maxim is het vrijdagavond druk.

Huichelaars
Carlitos (‘mijn achternaam hoef je niet te weten’) is niet zo dol op alle mediabelangstelling tijdens het WK. ,,Ik heb hier nog nooit een verslaggever gezien. Maar nu komen ze hier massaal heen om een zogenaamd journalistiek relevante reportage te maken over het leven in de favela. En over een maand is iedereen weer vertrokken. Huichelaars zijn het.”

Een gezette man zonder shirt leunt tegen de gevel. Hij luistert naar de naam Ronaldo en spreekt zelfs een beetje Nederlands. ,,Main twiede ex-vrouw ies Nederlandse”, zo legt hij stamelend uit.

Ronaldo praat met straatkinderen.

Ronaldo praat met straatkinderen.

Opgerold
Ronaldo, zo te zien een goede klant van de lokale tattooshop en juwelier, is vorige week ontsnapt uit de gevangenis, vertelt hij, nu in het Portugees. ,,Ik wilde per se het WK zien. Wat ik gedaan heb? Ik handelde in een bepaald soort plantjes. Totaal onverwacht werd mijn kwekerij opgerold. Hopelijk wordt Spanje dadelijk ook opgerold”, zegt hij, waarna hij een slok caipirinha neemt.

De ongeveer vijftig cafébezoekers van verschillende nationaliteiten zien tot hun ergernis dat Spanje goed begint. Als Diego Costa zich gewillig laat vallen en zo een strafschop versiert, vliegen bierflesjes door het café. Kroegbaas Bonzo pakt zijn pistool en schiet uit pure woede een tl-lichtbak aan gort. Diego Costa is niet erg populair, zoveel is wel duidelijk.

Spontaan feest
Het Nederlands elftal kan op meer sympathie van de stamgasten rekenen. Wanneer de scheidsrechter bij een stand van 1-5 affluit, barst er een spontaan feest los in café Maxim. Cafébezoekers stormen zingend de weg op. Alleen de eerdergenoemde Ricardo blijft in het café achter. ,,Die klote-Van Persie! Als hij die bal niet tegen de lat schiet, had ik de uitslag juist en dat was goed voor mijn pool geweest. Bandidos!”

Tot een uur of vier ‘s nachts wordt er uitbundig gefeest in de favela. Daarna druppelt de Helmondse Heistraat langzaam leeg. Nog vier weken duurt het WK. Nog vier weken hoeven de bewoners niet aan hun problemen te denken.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.