Vanishing spray en pepperspray nieuwste hulpmiddelen WK-scheidsrechters

Geplaatst: 1 juni 2014 in WK 2014

ZURICH – Goed nieuws voor scheidsrechters die tijdens het WK voetbal in actie komen. Zij krijgen de beschikking over twee extra attributen die het arbitreren makkelijker moeten maken. Hun assortiment, dat tot voor kort slechts bestond uit een fluit, twee kaarten, een notitieblokje en een pen, wordt uitgebreid met twee sprays.

De fluitisten kunnen de spuitbusjes, met daarin vanishing spray en pepperspray, inzetten om respectievelijk de muur en agressieve, protesterende voetballers op afstand te houden.

Colombiaanse uitvinding
FIFA-voorzitter Sepp Blatter geeft toelichting: ,,De vanishing spray is nog relatief nieuw. Met de spray kunnen scheidsrechters een streep aanbrengen als een ploeg een vrije trap krijgt. De tegenstander of ‘het muurtje’ van de tegenpartij moet achter die streep blijven tot de vrije trap genomen is. Na een paar minuten verdwijnt de streep weer, wat de naam verklaart. Het is een uitvinding uit Colombia. Daar weten ze als geen ander hoe je lijntjes moet laten verdwijnen.”

Spelers van Colombia zeggen de scheidsrechter hoe hij een lijntje moet laten verdwijnen.

Scheidsrechter Juan Campos Vélasquez trekt een lijntje. Zoals wel vaker staan de Colombianen er met hun neus bovenop.

Protesterende spelers
Mocht de vanishing spray geen nut hebben, dan kunnen de referees het andere spuitbusje gebruiken. Blatter: ,,Reken maar dat je voetballers met pepperspray wél op afstand krijgt. Wat mij betreft mag de arbitrage het ook gebruiken om protesterende spelers te verdrijven. En als er op de tribune rellen uitbreken, kan de scheids zijn spray aan een steward geven om zo de amokmakers aan te pakken.”

Ook op de tribunes heeft de pepperspray zijn nut al bewezen.

Ook op de tribunes heeft de pepperspray zijn nut al bewezen.

,,Voor Chili is er trouwens een extra sterke pepperspray ontwikkeld: de chilipepperspray. Zij zijn zó gewend aan het gebruik van pepers, dat gewone spray waarschijnlijk geen effect bij hen heeft”, weet de wijze Blatter.

Onleesbaar
Blatter verwacht veel van de nieuwe vindingen, vooral van de vanishing spray. ,,Die spray heeft nóg een groot voordeel, ontdekte ik vanmorgen: je kunt er documenten onleesbaar mee maken. ,,Dat kan handig zijn”, aldus de integere Zwitser. ,,Ik heb het vanmorgen even getest op de brieven die ik van een sjeik uit Qatar heb gekregen. Dankzij de vanishing spray is daar niets meer van te lezen. Maar goed ook, want ik moet er niet aan denken dat die papieren in handen van bijvoorbeeld een Engelse krant komen.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.