Nederlands elftal verplaatst trainingskamp van koud Portugal naar tropisch Helmond

Geplaatst: 20 mei 2014 in WK 2014

HELMOND – Geen port, Portugese borrelhapjes en uitzicht op de Atlantische kust voor de spelers van het Nederlands elftal, maar Bavaria, friet van La Venezia en een panorama op de Zuid-Willemsvaart. De voetballers die sportminnend Nederland een mooie zomer moeten bezorgen zouden vandaag naar de Portugese Algarve vertrekken voor een trainingskamp, maar de bestemming is gewijzigd. Vanmorgen arriveerden ze in Helmond om zich voor te bereiden op het WK voetbal.

Wennen aan omstandigheden
,,We hebben onze plannen inderdaad op het laatste moment aangepast”, zegt perschef Kees Jansma. ,,In eerste instantie dachten we dat Portugal dé perfecte plek was om te wennen aan de omstandigheden die we volgende maand in Brazilië gaan treffen. Maar bij nader inzien zijn de omstandigheden in Helmond vele malen beter.”

Perschef Kees Jansma.

Perschef Kees Jansma.

,,In Salvador, waar we op 13 juni Spanje treffen, is het momenteel tegen de dertig graden”, legt Jansma uit. ,,In Helmond ook. We zouden wel gek zijn om nu naar Portugal te gaan, want daar is het nu amper twintig graden. Ik wil niet dat onze spelers kou vatten.”

Erbarmelijk knollenveld
Maar volgens de voormalig Studio Sport-presentator zijn er nog meer factoren die een trainingsstage in Helmond rechtvaardigen. ,,De velden in Brazilië zijn schijnbaar erg slecht. Daarom heb ik geregeld dat we mogen trainen op het hoofdveld van Stiphout Vooruit, zodat de spelers kunnen wennen aan een erbarmelijk knollenveld. En als het goed is, spelen we morgenavond een oefenwedstrijd tegen het vierde elftal van HVV Helmond. Dan kunnen de jongens alvast wennen aan temperamentvolle, provocerende Spaans sprekende tegenstanders die schoppen naar alles wat beweegt, zoals Chili.”

Oranje oefent morgenavond waarschijnlijk tegen het temperamentvolle Spaanse vierde team van HVV Helmond.

Oranje oefent morgenavond waarschijnlijk tegen het temperamentvolle Spaanse vierde team van HVV Helmond.

Onveilig
Ook coach Louis van Gaal is enthousiast. ,,Hier in Helmond kunnen we niet alleen de situatie óp het veld goed nabootsen. Ook buiten het veld zijn de omstandigheden nagenoeg gelijk. Ik bedoel, we spelen onze derde poulewedstrijd in São Paolo. Dat is een onveilige stad. Volgens de berichten die ik heb gelezen kun je dat uitstekend vergelijken met de Molenstraat. We gaan daar vanavond na het eten een wandeling maken, dus dan weten we wat ons straks te wachten staat in de favela.”

Net als in São Paolo is het ook in Helmond niet altijd veilig, volgens De Telegraaf.

Net als in São Paolo is het ook in Helmond niet altijd veilig, als je De Telegraaf tenminste mag geloven.

Wat Van Gaal verder opviel was de afwezigheid van fotografen. ,,Lekker rustig hè”, zegt hij lachend, kort na het inchecken in hotel West-Ende. ,,Hier hebben we geen last van persmuskieten uit Manchester. Onze communicatieafdeling heeft ze wijsgemaakt dat we niet in Helmond zijn, maar in Helmand. Dat is een oorlogsgebied in Afghanistan. Tegen de tijd dat die tabloidjournalisten daar zijn aangekomen, zitten wij allang in Brazilië.”

Kruisbeeld
Mocht Nederland op het WK de finale bereiken, dan speelt het in het Maracanã in Rio de Janeiro, onder het toeziend oog van het beroemde beeld Cristo Redentor. Toeval of niet, maar ook dat is te vergelijken met de situatie rond het Stiphoutse trainingscomplex. Net buiten sportpark Molenven staat een kruisbeeld, met daaronder de tekst ‘In dit teken zult gij overwinnen’. Als dat gebeurt, gaat Nederland inderdaad een prachtige sportzomer tegemoet.

Crist the Redeemer waakt over het Maracanã.

Cristo Redentor waakt over het Maracanã…

Een kruisbeeld waakt over sportpark Molenven (rechts op de achtergrond).

…en een kruisbeeld waakt over sportpark Molenven (rechts op de achtergrond).

Advertenties

Reacties zijn gesloten.