Gepasseerde Stiphoutse jeu de bouler De Kok (87) woedend over verjongingsplannen coach

Geplaatst: 19 mei 2014 in Helmond, Overige sporten

HELMOND – ‘Het is schandalig, ongemanierd en getuigt van weinig respect’. De 87-jarige Martinus de Kok, lid van Jeu de Boules Stiphout, is duidelijk niet blij. Hij is door de nieuwe hoofdtrainer van de Stiphoutse vereniging op de reservebank gezet, maar laat het er niet bij zitten.

Woede
‘Kwaad’ is niet het juiste woord om de gemoedstoestand van De Kok te beschrijven. De ervaren bouler kookt van woede. Tijdens het door hem aangevraagde interview moet tot drie keer toe een afkoelingsperiode worden ingelast omdat hij dreigt te ontploffen van nijd.

Martinus de Kok (gehurkt), hier in actie tijden een oefenwedstrijd begin mei.

Martinus de Kok (gehurkt), hier in actie tijden een oefenwedstrijd begin mei.

,,Normaal gesproken zoek ik de pers niet op”, zegt hij – bijna verontschuldigend – aan het begin van het gesprek in het paviljoen van de Stiphoutse vereniging. ,,Maar wat hier gebeurd is, kan écht niet. Zo ga je niet met mij om. Ik ben nota bene al vanaf 1936 lid van deze club. De trainer is véél te ver gegaan en dat mag iedereen weten.”

Verjongen
De Koks woede is veroorzaakt door een keuze van oefenmeester Rob Rooyakkers uit Mierlo-Hout, sinds dit voorjaar de hoofdtrainer van de Stiphoutse jeu de boulevereniging. Na een vier weken durende voorbereiding op het buitenseizoen deelde hij De Kok mee dat hij genoegen moest nemen met een plaats op de reservebank. Rooyakkers wilde verjongen en verving De Kok voor het 77-jarige aanstormend talent Herman van den Elsen, die vorig jaar nog clubkampioen werd.

,,Natuurlijk snap ik het dat de beste boulers moeten spelen”, toont De Kok zich begripvol. ,,De jeugd heeft immers de toekomst. Maar in mijn ogen is Herman nog helemaal niet klaar voor een basisplaats in het vaandelteam. Dat broekie komt net pas kijken. Naar mijn mening is het beter dat hij nog een paar jaar rijpt in het tweede of derde team.”

Telfouten
Oefenmeester Rooyakkers denkt daar anders over. ,,Herman van den Elsen past beter binnen het offensieve systeem dat ik wil spelen. Hij is fitter, nauwkeuriger en tireert beter dan Martinus de Kok. Bovendien heb ik Martinus regelmatig betrapt op telfouten, waardoor hij te weinig ballen bij het buutje legde en de tegenstander won. Dat kan niet op ons niveau. En verder wil ik er niks over kwijt.”

De Kok is het daar niet mee eens. ,,Zegt hij dat ik niet kan tellen? Wat een onzin. Ten eerste ben ik nog zeer goed bij de tijd en ten derde maak ik nooit telfouten. En wat hij over dat tireren zegt, klopt ook niet. Dat zal ik Rob nog wel bewijzen ook, want ik heb nog een leuke scheldtirade voor hem in petto. De dokus.”

Andere club
Of De Kok nog toekomst heeft bij Jeu de Boules Stiphout, weet hij nog niet. ,,Ik moet deze teleurstelling eerst een plekje geven. Maar ik ga in elk geval niet bij het tweede team spelen of op de bank zitten verpieteren. En voor de veteranen ben ik nog te jong. Misschien vertrek ik wel naar een andere club. Littie of Littienie bijvoorbeeld.”

Advocaatje
Ondanks zijn woede sluit De Kok niet uit dat het ooit nog goedkomt tussen hem en zijn coach. ,,Voorlopig hoef ik Rob niet te zien, maar misschien kunnen we over een paar weken samen een advocaatje pakken en dit uitpraten. Als dat lukt, moeten we dit voorval maar snel vergeten. Op mijn leeftijd lukt dat sowieso vrij aardig. Wat kwam je hier ook alweer doen?”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.