Voorvechter van vrouwenrechten Frans van Stiphout gaat damesteam coachen en wil afrekenen met vooroordeel

Geplaatst: 18 april 2014 in Stiphout Vooruit

HELMOND – Stiphout Vooruit 4-coach Frans van Stiphout gaat volgend seizoen de coaching van het damesteam voor zijn rekening nemen. De voorvechter van vrouwenrechten en voetbalkenner, die vandaag zijn 64-jarige verjaardag hoopt te vieren, wil na de zomerstop onder meer afrekenen met het vooroordeel dat voetbal geen vrouwensport is.

Van Stiphout tekende deze week een contract voor één seizoen en kijkt uit naar de nieuwe uitdaging. ,,Ik heb de meiden een paar keer zien spelen en er zit écht voetbal in die ploeg. Het komt er alleen niet altijd uit. Met een stuk of acht kleine personele wijzigingen moet dat veranderen”, zegt hij.

Seksistisch
Nadat de Helmondse jeansmodezaakeigenaar zijn carrièremove bekendmaakte, werd hij naar eigen zeggen overstelpt met quasi-grappige reacties. Van Stiphout: ,,Je kent het wel. Voetbal is geen vrouwensport, dat soort flauwe, seksistische opmerkingen. Ik haat zulke antieke vooroordelen. Vrouwen kunnen soms beter voetballen dan mannen en hebben recht op een gelijke behandeling als ze op het veld staan.”

Frans van Stiphout met op de achtergrond zijn toekomstige speelsters.

Frans van Stiphout met op de achtergrond zijn toekomstige speelsters.

Omdat het damesteam niet over een sponsor beschikt, heeft Van Stiphout een plan bedacht om toch wat inkomsten te genereren. ,,We hebben vervoer nodig naar onze uitwedstrijden. Want de speelsters zelf laten rijden is geen optie. Dat is vragen om ongelukken.”

Aanrecht
Om het busvervoer te kunnen bekostigen laat Van Stiphout zijn speelsters volgend seizoen in de kantinekeuken werken en eigengemaakte gerechten verkopen. ,,Aan het aanrecht horen ze thuis. Vervolgens laat ik ze de kantine dweilen en stofzuigen. Dat brengt ook wat geld in het laatje. Dat geld moeten ze wel direct bij mij inleveren. Anders wordt het meteen verspild aan schoenen en Breezers.”

De ervaren leider wil verder een aantal gedragsregels opstellen. Zo mogen zijn toekomstige speelsters na een wedstrijd maar dertig minuten douchen en wordt er een limiet gesteld aan het gebruik van de föhn. ,,Het is niet de bedoeling dat ze de hele middag voor de spiegel staan, zoals thuis. Anders zit ik de hele derde helft in mijn eentje in de kantine.”

Kaartlezen
Verder wil Van Stiphout de scheidsrechters verzoeken om zijn pupillen geen gele of rode kaarten te geven. ,,De scheidsrechter moet maar gewoon zeggen dat ze van het veld moeten, in plaats van een rode kaart te tonen. Dat leidt gegarandeerd tot verwarring. Want ze kunnen toch niet kaartlezen.”

Praatsessies
Frans van Stiphout zal, naast de coaching, ook met zijn dames gaan trainen. ,,We gaan twee keer per week na GTST de wei in. Geen techniektraining, want iedereen weet dat vrouwen en techniek niet samengaan. Het worden tactische praatsessies van drie uur. Hopelijk is dat genoeg, anders plakken we er nog een uurtje aan vast.”

In augustus zal Van Stiphout beginnen aan zijn nieuwe avontuur. ,,Ik kijk er echt naar uit om met die meiden aan de slag te gaan en ik weet zeker dat ze mij op handen zullen dragen. Samen rekenen we af met alle vooroordelen!”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.