Gemeente Eindhoven baalt na mislopen eerste plek op AD Misdaadlijst

Geplaatst: 12 april 2014 in Maatschappij

EINDHOVEN – Eindhoven is voor de tweede keer op rij geëindigd als nummer drie op de ranglijst met onveiligste gemeenten van Nederland. Volgens de AD Misdaadmeter, een lijst die wordt samengesteld op basis van recente misdaadcijfers, is alleen in Amsterdam en Maastricht de kans groter om met criminaliteit te worden geconfronteerd.

Woordvoerder Bob van Lijssel van de gemeente Eindhoven is gematigd tevreden. ,,Een derde plek is een acceptabel resultaat”, zo reageerde hij zaterdagmiddag. ,,Jammer genoeg gaan ze er in 020 weer met de eerste prijs vandoor. Ik had gehoopt dat het ons, in tegenstelling tot PSV, wél zou lukken om af te rekenen met de hoofdstedelijke arrogantie, maar helaas.”

Betrouwbaarheid
In 2010 pakte Eindhoven voor het laatst de hoofdprijs. Daarna moest het lijdzaam toezien hoe de titel naar Rotterdam (2011) en Amsterdam (2012 en 2013) ging. Van Lijssel: ,,Ik heb wel mijn vraagtekens bij de betrouwbaarheid van die lijst. Ik bedoel, vorig jaar hadden we het kopschopincident, legio knokpartijen en ook de nodige berovingen. In dat opzicht was het zeker geen slecht jaar voor ons. Wat moeten we in vredesnaam nog doen om te winnen? Nóg minder blauw op straat misschien?”, vroeg hij zich af.

Ondanks alle inspanningen van de kopschoppers moest Eindhoven genoegen nemen met brons.

Ondanks alle inspanningen van de kopschoppers moest Eindhoven genoegen nemen met brons.

Bob van Lijssel heeft er alle vertrouwen in dat zijn gemeente dit jaar wél met de titel aan de haal gaat. ,,Het is natuurlijk lekker als je een jaar kunt beginnen met een overval op een juwelier aan de Kruisstraat. En met die overvallen op tankstations scoren we ook de nodige punten. Parijs is nog ver, maar op dit moment zijn wij de te kloppen gemeente.”

Mede door deze overval startte het jaar 2014 uitstekend voor Eindhoven.

Mede door deze overval startte het jaar 2014 uitstekend voor Eindhoven.

Transfers
Om op safe te spelen, overweegt de gemeente Eindhoven volgens Van Lijssel om tijdens het zomerreces twee of drie beruchte criminelen naar Eindhoven te halen. ,,Badr Hari staat bovenaan ons verlanglijstje, maar het is onzeker of hij in de zomerstop vrij en transfervrij is. Of anders wil Volkert van der G. misschien naar Eindhoven komen. We richten ons momenteel niet op buitenlandse topcriminelen, want dat is niet reëel. De bedragen die ze op bijvoorbeeld Sicilië of in Rusland neertellen voor zware jongens, zijn voor ons niet te betalen. Of we moeten de grond onder het gemeentehuis voor een fors bedrag kunnen verkopen aan de provincie Noord-Brabant.”

Huldiging
Ondanks dat Eindhoven ‘slechts’ derde is, zal er binnenkort toch een huldiging plaatsvinden. ,,Later deze maand gaan we de kopschoppers en criminelen die vorig jaar een overval pleegden in een open bus door het centrum rijden, zodat de mensen ze kunnen toejuichen. Want zonder hen waren we geen derde geworden. Daarna is er een groot feest op het Stadhuisplein. Met gratis bier en xtc voor iedereen. Ook komt Peter Beense het clublied van Ajax zingen, want dan is de kans groter dat het compleet uit de hand loopt. En dat zou goed uitkomen, want dan scoren we weer punten en wordt onze kans op de eerste prijs in 2014 groter!”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.