Onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude bij Stiphout Vooruit

Geplaatst: 18 maart 2014 in Stiphout Vooruit

HELMOND – De supportersvereniging van Stiphout Vooruit doet momenteel onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude. Er zijn duidelijke signalen dat er in het verleden bij een man of the match-verkiezing sprake is geweest van competitievervalsing. Het gaat om het duel Stiphout Vooruit – Handel (uitslag: 2-5) in april 1996. De op dat moment twintigjarige Niels van Ras werd toen – tot verbazing van velen – uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Volgens Harrie de Vries, sinds 1967 voorzitter van de supportersvereniging, zijn er signalen dat de verkiezing niet geheel eerlijk is verlopen. ,,Er waren toentertijd wel wat vraagtekens over de uitslag, weet ik nog. Want Niels van Ras zat toen de hele wedstrijd op de reservebank. Maar hij was die middag wel één van de minst slechte Stiphoutenaren. Want anders verlies je niet van Handel, en zéker niet met 2-5.”

Niels van Ras en Hans Deelen, hier als centraal duo in actie tijdens Stiphout Vooruit - Handel, worden verdacht van valsspelen.

Niels van Ras en Hans Deelen, hier in actie tijdens Stiphout Vooruit – Handel, worden verdacht van valsspelen. Marco Trgovcic (links) en de mascotte lijken niets te vermoeden.

Audio-opnames
De zaak leek in de doofpot te eindigen, totdat er vorige week nieuwe feiten aan het licht kwamen. De Vries: ,,Ik kreeg per post een cassettebandje met audio-opnames uit de kantine opgestuurd. Als je dat bandje vertraagd afspeelt, is te horen hoe toenmalig elftalleider Hans Deelen na de wedstrijd aan niet-stemmers vraagt om hun stembiljetten aan hem te geven, in ruil voor een glas bier. Na slechte wedstrijden van Stiphout 1 is er altijd minder animo om te stemmen en dat wist Hans natuurlijk ook.”

,,Ik heb de inmiddels vergeelde stembiljetten er even bij gepakt”, vervolgt Harrie de Vries, ,,en het valt inderdaad op dat Niels van Ras’ naam maar liefst zestig keer met dezelfde pen en in hetzelfde slordige handschrift is opgeschreven. Dat duidt op manipulatie. Zonder die zestig stemmen had Marcel Donkers, die drie keer in eigen doel kopte en vijf stemmen kreeg, de verkiezing gewonnen.”

Het vaandelteam van Stiphout Vooruit, voorafgaand aan het duel met Handel.

Het vaandelteam van Stiphout Vooruit, voorafgaand aan het duel met Handel.

Motief
Naar het motief van de opmerkelijke actie van Hans Deelen kan Harrie de Vries alleen maar gissen. ,,Mogelijk heeft hij met Niels afgesproken om de winst te delen. Ze zaten negentig minuten naast elkaar op de bank, dus hadden alle tijd om iets te bekokstoven. De man of the match kreeg destijds vijftien gulden. In 1996 was dat genoeg geld om een leuke avond te hebben bij café Van Bracht in Aarle-Rixtel.”

Momenteel worden de dubieuze stembiljetten in een laboratorium onderzocht. Mocht daar inderdaad blijken dat er fraude is gepleegd, dat zal dat volgens Harrie de Vries flinke gevolgen hebben voor het duo. ,,In dat geval mag Hans Deelen dit jaar niet meer stemmen op de man van de wedstrijd. En Niels van Ras zal dit seizoen niet bij Stiphout Vooruit 1 op de reservebank mogen plaatsnemen. Bovendien moet hij het prijzengeld alsnog aan Marcel Donkers betalen. Desnoods in termijnen.”

Advocaat
Niels van Ras, inmiddels 38, ontkent noch bevestigt dat hij met Hans Deelen onder één hoedje heeft gespeeld. ,,Hans praatte in die tijd zó veel, dat mijn hersenen de verhalen die hij in 1996 heeft verteld nu nog aan het verwerken zijn”, zei Van Ras. Hans Deelen wilde dinsdagmiddag telefonisch niet reageren op de aantijgingen. ,,Zonder advocaat zeg ik niks. Dus je moet vanavond terugbellen, want overdag drink ik nooit.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.