CV De Boezemvrienden oppermachtig in Stiphoutse optocht

Geplaatst: 2 maart 2014 in Helmond

HELMOND – Carnavalsvereniging De Boezemvrienden heeft zaterdagmiddag de optocht van Stiphout gewonnen. De Stiphoutse vriendengroep legde het twee kilometer lange parcours af in 1:53.883 en was daarmee bijna een halve seconde sneller dan CV De Keijepoal uit Someren-Heide. CV Ikskuppoekopperaftotoputbot uit Bakel maakte het podium compleet.

Direct na de race vlogen de tweeëntwintig leden van De Boezemvrienden elkaar in de armen. ,,Dit is het resultaat van een halfjaar keihard sleutelen”, zei een dolblije chauffeur Maurits Nooijen. ,,Vanaf september ben ik bijna elke avond op de werkplaats geweest. Meestal alleen om bier te drinken, maar soms werd er ook daadwerkelijk gewerkt. En zie hier het resultaat”, aldus het geëmotioneerde teamlid.

Nieuwe formule
Dit jaar kende de optochtjury voor het eerst geen punten meer toe voor het ontwerp van de deelnemende wagens. Uitsluitend de gerealiseerde tijd was van belang. Volgens jurylid Piet Korthuis een weloverwogen keuze. ,,In voorgaande jaren, toen we de wagens nog op uiterlijk beoordeelden, was er nogal eens discussie over de uitslag. Logisch, want wat de één als mooie creatie beoordeelt, kan een anders aartslelijk vinden. Daarom hebben we nu gekozen voor een meetbaar criterium: de snelste rondetijd.”

Boezemvrienden-wagenbouwer Ruud Bloks kon zich wel vinden in de keuze van de jury, maar was liever eerder op de hoogte gebracht. ,,Ik hoorde pas twee weken geleden dat het puur om de snelheid ging. Als we het een paar maanden eerder hadden geweten, hadden we geen duizend manuren in de bouw van een mooie carnavalswagen hoeven steken. Nu moesten we onze wagen halsoverkop ontdoen van overbodige ballast, zoals een grote tekkel van papier-maché en Bas van Oorschot. Gelukkig wisten we het probleem snel te tekkelen.”

Deze foto van De Boezemvrienden werd begin februari genomen. Hier weten de carnavalsvierders nog niet dat de wagen volledig gestript moet worden.

Deze foto van De Boezemvrienden werd begin februari genomen. Hier weten de carnavalsvierders nog niet dat de wagen volledig gestript moet worden om in de prijzen te kunnen vallen.

Kwalificatie
De Stiphoutse carnavalsvierders slaagden er uiteindelijk op tijd in om hun bolide startklaar te krijgen. Vorige week, bij de kwalificatie, waren er echter nog de nodige problemen. Bestuurder Nooijen: ,,Na het tweede meetpunt waren we nog twee hondersten sneller dan De Keijepoal, maar in het technische derde stuk miste ik vermogen en downforce.” Een teleurstellende vijfde kwalificatietijd was het gevolg.

Zaterdagmiddag ging het beter. De Boezemvrienden had een bliksemstart en lag bij het indraaien van de Wevestraat al op kop. In de Dorpsstraat probeerde De Keijepoal nog uit de slipstream van de Stiphoutenaren te komen, maar de inhaalactie werd te laat ingezet. Daardoor kwam de optochtoverwinning niet meer op de tocht te staan. Toch was Keijepoal-coureur Peer van den Akker content: ,,Tweede worden in Stiphout is niet voor iedereen weggelegd. En volgend jaar komen we hier zeker weer terug.”

Het team van De Keijepoal proost op de verdienstelijke tweede plaats.

Het team van De Keijepoal proost op de verdienstelijke tweede plaats.

Parcourskennis
Volgens Nooijen had vooral het thuisvoordeel zijn team de overwinning opgeleverd. ,,Ik ken het circuit als mijn broekzak, want ik rijd hier dagelijks. Daardoor weet ik precies hoe ik de lastige drempels in de Wevestraat het beste kan nemen”, lichtte de ervaren coureur toe.

Maurits Nooijen vond het achteraf een goede keuze van de jury om de wagens op snelheid te beoordelen. ,,Het resultaat telt. PSV kan negentig minuten leuk voetballen, maar als ze verliezen koopt niemand daar iets voor. In de optochtracerij is het niet anders.”

Wimbledon
De Stiphoutenaren vierden hun 33e optochttriomf in 34 jaar tot in de kleine uurtjes. Zondagmiddag kunnen ze ‘de dubbel’ pakken door ook de – veel minder prestigieuze – Helmondse optocht te winnen. Ruud Bloks: ,,Dat zou een mooi extraatje zijn, maar ook niet meer dan dat. De optocht van Stiphout is het Wimbledon onder de carnavalsoptochten. Als we die winnen is ons carnavalsseizoen al geslaagd. ‘Helmond’ zien we als ererondje.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.