Vanavond ontknoping Stippents Tourspel: wereld houdt adem in

Geplaatst: 21 juli 2013 in Stippents Tourspel

STIPHOUT – Over de hele wereld houden mensen vandaag hun adem in. De naderende ontknoping van het Stippents Tourspel, vanavond rond tien uur, is overal hét gesprek van de dag. Een sfeerreportage.

Gespannen stemming
Zondagmiddag om twee uur is het al druk rond de Stiphoutse Dorpsstraat. Zo’n drieduizend toeschouwers uit het hele land hebben bezit genomen van het parkeerterrein van Bertje Manders, waar de prijsuitreiking vanavond op een groot scherm te volgen is. ,,We wilden vandaag eigenlijk naar zee gaan, maar dit evenement wilden mijn man en ik niet missen”, zegt Netty Veenstra (66) uit het Friese Makkum. ,,Jammer dat Café De Sport vanavond helemaal vol is, maar ook hier kunnen we het goed volgen. En onze koelbox is goed gevuld.”

Een paar honderd meter verderop, richting President Rooseveltlaan, is de stemming even grimmig. Een automobilist negeert de afzettingsborden en probeert de afgesloten Dorpsstraat op te rijden. Als een steward hem een stopteken geeft, leidt het bijna tot een handgemeen. Na een korte woordenwisseling kiest de heetgebakerde chauffeur eieren voor zijn geld, en parkeert hij zijn auto op het parkeerterrein aan de Hortsedijk. De steward bagatelliseert zijn optreden. ,,Ach, zulke figuren heb je altijd. Je leert ermee leven.”

Uitbater Jos van Dijk van ’t Aambeeld kijkt vanachter de bar tevreden toe. ,,Dit is een topdag voor ons. Het geld vliegt binnen. Van mij mag deze dag nog lang duren. En dat zal ook wel, want ik heb net met Christian Prudhomme (Tourdirecteur, red.) gebeld of de slotetappe niet wat later kan starten. Want dan blijft het wat langer druk. Gelukkig was dat geen probleem. Fijn dat hij de horeca een warm hart toedraagt.”

Duizenden toeschouwers wachten in spanning af wie het Stippents Tourspel gaat winnen.

Duizenden toeschouwers wachten in spanning af wie het Stippents Tourspel gaat winnen.

Merci Albert
Ook het centrum van Brussel stroomt vroeg op de middag vol. Vooral voor de kathedraal, waar de finale vanavond op wordt geprojecteerd, kun je over de hoofden lopen. ,,Nog een uur of acht, dan weten we eindelijk wie er gaat winnen”, zegt een duidelijk gespannen Filip Vandenborre (62). Last van de brandende zon zegt hij niet te hebben. ,,Amai, ik smeer me goed in en heb een krat Jupiler meegenomen. Want bij deze temperaturen moet ook mijn keel goed gesmeerd worden.”

Voor de kathedraal van Brussel is het dringen geblazen. Derde van links op de voorgrond is Filip Vandenborre.

Voor de kathedraal van Brussel is het dringen geblazen. Derde van links op de voorgrond is Filip Vandenborre.

Zijn buurman Willy Wally oogt minder nerveus. ,,Het is jammer dat er dit jaar geen Belgische deelnemer meedoet aan het Stippents Tourspel. Maar voilà, kijk eens om u heen”, zegt hij. Het is niet moeilijk om een publiekslieveling te ontdekken. Overal wapperen vlaggen en spandoeken met de tekst: ‘Merci Albert’. Wally: ,,Albert Nooijen is onze favoriet. Dat komt omdat hij regelmatig in Brussel komt en altijd vriendelijk is. Daar zijn we hem dankbaar voor. Albert scoort dit jaar matig (voorlopig 112e op de ranglijst, red.), maar wie weet kan hij vandaag nog voor een stuntje zorgen. Het zij hem gegund.”

Sacre bleu
In de straten van Parijs lijkt het wel carnaval. Op de Champs-Élysées is aardig wat volk op de been, maar écht druk is het pas aan de voet van de Sacré-Cœur. Ook daar wordt vanavond vanaf acht uur een live-verbinding met Stiphout gelegd. Technici zijn bezig de gigantische schermen in gereedheid te brengen. Als alles blijkt te werken, klinkt een daverend applaus.

De trappen van de Sacré-Cœur fungeren vandaag als tribune.

De trappen van de Sacré-Cœur fungeren vandaag als tribune.

Pierre Lecousin, een 29-jarige Parijzenaar, vermaakt het publiek met een jongleeract. ,,Allez, het is belangrijk om het publiek te vermaken. Want anders is het een hele zit”, spreekt hij wijselijk. ,,Gelukkig is er aan de inwendige mens gedacht. Er is gratis Perrier voor iedereen en rond zes uur komt de Sacré-Cœurslager om de barbecue te verzorgen.”

Ook aanwezig is Gilles de la Tourette (48). Hij heeft duidelijk al te diep in het glaasje gekeken en smijt met scheldwoorden. ,,Sacre bleu, c’est incroyable” (‘Nondeju, het is ongelofelijk’, red.), foetert hij. De la Tourette is zichtbaar teleurgesteld dat hij geen wijn meer krijgt. De gepikeerde Fransoos wordt afgevoerd door de Gendarmerie. ,,Non, de canon!”, roept hij nog, voordat hij in een politiebusje wordt gegooid.

Schermutselingen in Riyad
In Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, zijn er schermutselingen. Omstreeks drie uur ’s middags (lokale tijd) trekken duizenden demonstranten de straten in. Masud Al Yami, 33, is gewapend met een groot kartonnen bord. يجب أن يبدأ مرحلة مبكرة (‘De etappe moet eerder beginnen’) staat erop. ,,Wij willen graag de ontknoping van het Tourspel volgen, maar de zon gaat hier onder, op het moment dat de aankomst in Parijs is. Het is ramadan en dan zit iedereen hier aan tafel. Want we willen niet net als Chris Froome de hongerklop krijgen.”

Duizenden mannen protesteren vanmiddag tegen het aanvangstijdstip van de slotetappe. Zij dreigen de ontknoping te missen.

Duizenden mannen protesteren vanmiddag tegen het aanvangstijdstip van de slotetappe. Zij dreigen de ontknoping te missen.

Tevreden
Stippents Tourspel-organisator Ruud Bloks is tevreden met de aandacht die de tourtoto krijgt, maar ook over het verloop ervan. ,,De Tour de France is helaas al beslist, maar gelukkig is het bij het Tourspel tot de laatste meter spannend. De verschillen zijn nog nooit zo klein geweest. Als de directie van de Tour advies nodig heeft, mogen ze me bellen, hoor. Want in Stiphout weten we wél hoe je een wedstrijd tot het allerlaatste moment spannend houdt.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.