Stiphout kleurt oranje door sterke prestaties Nederlanders in Stippents Tourspel

Geplaatst: 11 juli 2013 in Stippents Tourspel

STIPHOUT – Door de uitstekende prestaties van de Nederlanders in het Stippents Tourspel is in Stiphout de oranjekoorts uitgebroken. Bewoners van de Helmondse wijk leven momenteel op een oranje wolk door de successen van de lokale helden. Gisteren ging de zesde opeenvolgende dagzege naar een Nederlander en ook het algemeen klassement wordt aangevoerd door mensen uit ons land.

Er klonk gistermiddag rond half zes een oorverdovend gejuich in een bomvol Café De Sport, het epicentrum van het Stippents Tourspel. Even daarvoor werd duidelijk dat Peter Groenendaal de zesde Nederlander op rij is die dit jaar in Stiphout de dagzege pakt. Hij scoorde gisteren maar liefst 38 punten en steeg naar de 82e plaats in het klassement.

De huidige successen leiden tot bijzondere taferelen. Gevels kleuren oranje, cafés zijn in dezelfde kleur versierd, bij kienvereniging Stippunt gebruiken ze momenteel oranje bingokaarten en meezingers schallen over de Dorpsstraat, uit haastig opgehangen speakers. Oranje is dé kleur van deze zomer.

Ook in de Kloosterstraat wordt het straatbeeld bepaald door de kleur oranje.

Ook in de Kloosterstraat wordt het straatbeeld bepaald door de kleur oranje.

Café 't Aambeeld.

Café ’t Aambeeld.

Barkeepster Mieke Deelen van Café De Sport heeft wel een verklaring voor de euforie. ,,Ons land hunkert naar succes. De laatste Nederlander die succesvol was in de Tour, was Pieter Weening in 2005”, weet de tapster nog. ,,Bovendien was het EK voetbal van vorig jaar een grote teleurstelling. Maar deze zegereeks maakt alles goed! Onze omzet van vorig jaar is nu al overtroffen. En dat was een echte sportzomer, kun je nagaan!”

Stralend van trots wees Mark Relou van de Tourspel-organisatie op het bijgewerkte scoreformulier aan het prikbord. ,,Kijk, hier staat het. Wéér gaat de dagprijs naar een landgenoot. En Ronnie Vriens uit Deurne is de nieuwe koploper. Maar ook de andere Nederlanders presteren goed, hoor. De hele top honderd bestaat uit oranjehemden. Uniek!”

Niet alleen Café De Sport profiteert van de oranjegekte. Ook andere Stiphoutse ondernemers varen er wel bij. Dorpskapper Pieter Korthuis, eigenaar van Kinki Korthuis Kapsalon, kan de enorme klandizie slechts met moeite aan. ,,De oranje kleurspoeling is momenteel in trek, maar er zijn ook veel Stiphoutenaren die een racefiets in hun haar willen laten scheren. Het succes van de Nederlanders in het Tourspel is hét gesprek van de dag. In mijn wachtruimte gaat het over niks anders. Er wordt zelfs niet meer over het weer of vakanties gezeurd”, aldus de tevreden haarstylist.

Kapper Korthuis scheert een racefiets in het kapsel van een trouwe klant.

Kapper Korthuis scheert een racefiets in het kapsel van een trouwe klant.

Ook Ming Zhu, eigenaresse van cafetaria De Gulle Big, constateert een forse omzetstijging. ,,Je ziet momenteel dat mensen na een avond feesten in De Sport nog zin hebben in een snelle hap. Daar zijn we slim op ingesprongen en we hebben de namen van onze snacks ook een Tour de France-tintje gegeven. Vooral de Vietnamese Froome-pia, de Milk-Schleck en de Bo Hamburger zijn in trek.”

Het personeel van De Gulle Big werkt momenteel in oranje shirts. Tweede van rechts eigenaresse Ming Zhu.

Het personeel van De Gulle Big werkt momenteel in oranje shirts. Tweede van rechts eigenaresse Ming Zhu.

Volgens kenner Mart Smeets is het niet vreemd dat het succes vooral in Stiphout gevierd wordt. ,,Ik ga nu iets heel geks zeggen, maar sport verbroedert”, lichtte de sportgoeroe telefonisch vanuit Frankrijk toe. ,,Het verbaast me niet dat het vooral in de regio Helmond leeft. Vijfennegentig procent van de Tourspeldeelnemers komt immers uit Stiphout. Maar ook in Frankrijk is de oranjevreugde goed merkbaar. Vooral in de Pyreneeën. De Euskaltel-equipe rijdt dit jaar zelfs in oranje outfits. Chapeau!”

Ook op de toppen van de Pyreneeën is oranje de heersende kleur.

Ook op de toppen van de Pyreneeën is oranje de heersende kleur.

Volgens Mark Relou is het einde van de oranjekoorts nog niet in zicht. ,,Er komen nog een paar lastige etappes, maar ik ben ervan overtuigd dat het Tourspel dit jaar opnieuw gewonnen wordt door een Nederlander. En ook voor de komende jaren verwacht ik weinig buitenlandse concurrentie. Want er zijn nog geen plannen om het deelnamereglement te vertalen naar een andere taal. Op die manier krijgen Duitsers en Spanjaarden geen enkele kans.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.