Onrust in Peruaanse hoofdstad door vergissing organisatie Tourspel

Geplaatst: 4 juli 2013 in Stippents Tourspel

STIPHOUT / LIMA – Een vergissing van de organisatie van het Stippents Tourspel heeft tot grote verontwaardiging in de Peruaanse hoofdstad Lima geleid. Nadat gisteren, na afloop van de vijfde etappe, de nieuwe tussenstand werd gepubliceerd, gingen honderden demonstranten de straat op om te protesteren tegen de uitslag.

Aanleiding tot de opstand was de lijst van deelnemer Peter Verstappen uit Someren. Als een-na-laatste renner had hij wielrenner Joaquin Rodriguez Oliver opgegeven. Per vergissing werd de naam van de Katusha-renner echter niet overgenomen.

Michel Letschert van de organisatie gaf zijn fout toe. ,,Vrijdagavond, tijdens het verwerken van de deelnameformulieren, stond de muziek nogal hard in Café De Sport. Jorg (van Stiphout, medeorganisator, red.) las de ingevulde namen voor, en ik typte ze in. Maar door het kabaal verstond ik de naam van Joaquin Rodriguez Oliver als Lars Boom.”

Peter Verstappen toonde zich begripvol over de fout. ,,Zoiets kan een keer gebeuren. Bovendien lijken de namen ook wel op elkaar, dus ik snap dat het is misgegaan. De organisatie heeft de fout hersteld en wat mij betreft is de kous daarmee af”, zei de Somerenaar, die momenteel de 33e positie in het Tourspelklassement bezet.

Peter Verstappen reageerde sportief.

Peter Verstappen reageerde sportief.

Een kleine duizend Peruaanse betogers waren een stuk minder begrijpend dan Verstappen. Nadat woensdag rond tien uur ’s morgens (lokale tijd) de uitslag op internet verscheen, legden zij het werk neer en gingen de straat op. ,,Tales errores son inaceptables. Exigimos una declaración de la junta directiva y de mil fichas de la Café El Sportivo, como compensación” (,,Zulke fouten zijn onacceptabel. Wij eisen excuses van de organisatie en duizend consumptiebonnen van Café De Sport, als compensatie”, red.), sprak panfluitist César Morales Ramírez door een megafoon. Instemmend gejuich klonk.

Na het publiceren van de nieuwe tussenstand gaan honderden woedende demonstranten de straat op. Linksonder protestleider César Morales Ramírez.

Na het publiceren van de nieuwe tussenstand gaan honderden woedende demonstranten de straat op. Linksonder protestleider César Morales Ramírez.

Ook mede-demonstrant Fernando Ramos Castillo, koffieverbouwer van beroep, was niet mals in zijn commentaar. Via een tolk: ,,De organisatoren van het Stippents Tourspel moeten zich realiseren dat ze een belangrijke maatschappelijke functie hebben. De bekendmaking van de score is een dagelijks hoogtepunt voor de bewoners van dit land en die informatie moet betrouwbaar zijn.”

De vergissing van de organisatie had overigens geen gevolgen. Zowel Joaquin Rodriquez Oliver als Lars Boom wist deze Tour de France nog niet in de  top tien van een etappe te eindigen, waardoor geen van hen punten scoorde. Ramos Castillo: ,,Niks mee te maken. Het gaat om het principe. Voor hetzelfde geld had het Peter punten gekost. Die slapers moeten gewoon opletten. ¡Banditos!

Advertenties

Reacties zijn gesloten.