Voetbaltrip naar Londen bijna verknald door duur ontbijt

Geplaatst: 10 mei 2013 in Overig

LONDEN – Petr Čech, Fernando Torres, Ashley Cole en Garreth Bale. Deze stervoetballers hadden begin mei de hoofdrolspelers moeten worden van een gewonnen uitstapje naar Londen. Zes actieve tot redelijk actieve leden van Stiphout Vooruit, namelijk voetbalquizwinnaars Oscar Bijnen, Joep van Sambeeck en hun vaste supporters Martijn Gijsbers, Eddie van Uden, Ron Kusters en Matthijs Lodewijks, vlogen op 8 mei naar de Engelse metropool om de derby tussen Chelsea en Tottenham Hotspur bij te wonen. Maar in werkelijkheid hadden de hoofdrolspelers van dit tripje heel andere namen dan het hierboven genoemde kwartet.

De door Bavaria gebruikte flyer.

De door Bavaria gebruikte flyer.

Bavaria was de hoofdsponsor van de voetbaltrip. Dat is anders dan normaal; meestal wordt de Lieshoutse bierbrouwer juist uitstekend gesponsord door het zestal. Bavaria-vertegenwoordiger Eric Matthijsse, die meereisde, gaf toelichting. “Hoewel de prijswinnaars door loting zijn aangewezen, ben ik erg blij dat juist déze personen in de prijzen zijn gevallen. Als Bavaria wil je toch mensen naar Londen sturen die een toonbeeld zijn van respect en sportiviteit, twee kernwaarden van ons merk. Toen ik Oscar Bijnen en Eddie van Uden tijdens PSV – FC Utrecht in beeld zag, wist ik het zeker: deze mensen moeten we hebben. Gelukkig zijn mijn gebeden verhoord.”

Eddie van Uden (staand, midden) en Oscar Bijnen (links naast Van Uden) voldeden perfect aan het door Bavaria gewenste profiel.

Eddie van Uden (staand, midden) en Oscar Bijnen (links naast Van Uden) voldeden perfect aan het door Bavaria gewenste profiel.

Twijfels
Veel leden van Stiphout Vooruit hadden twijfels toen bekend werd wie er naar Londen zouden gaan. ‘Als ze die raddraaiers daar maar niet houden’, was een veelgehoorde opmerking. Nou, het verlaten van Engeland was het probleem niet. Het verlaten van Nederland was echter wat lastiger.

Toch begon de reis geheel volgens planning. Woensdagochtend om half zes vertrok het gezelschap naar Schiphol. “In eerste instantie zouden we vanaf Eindhoven Airport vertrekken”, lichtte Oscar Bijnen toe. “Maar sinds PSV het dit seizoen heeft laten liggen, kom ik liever niet meer in Eindhoven en ben ik voor Ajax. Daarom heb ik geregeld dat we vanaf Schiphol vertrekken. Met een beetje geluk kan ik nog een glimp opvangen van de Amsterdam ArenA.”

Ontbijtje
Voor een bezichtiging van de Amsterdamse voetbaltempel was geen tijd meer, en dat was geheel te danken aan een briljant idee van Ron Kusters. Nadat de Stiphout Vooruit 5-middenvelder de gehele weg tussen Eindhoven en Den Bosch had gezeurd om aan te leggen bij wegrestaurant De Lucht, besloot chauffeur Martijn Gijsbers het verzoek te honoreren. Kusters: “Ik had vanmorgen geen tijd om te ontbijten. Toevallig weet ik dat ze hier prima ontbijtjes verkopen voor één euro vijftig. Aangezien we vóór lagen op schema, leek het mij een goed idee om even te stoppen en hier bij De Lucht naar binnen te gaan”, legde Kusters uit.

Het werd een duur ontbijtje en voorlopig ook de laatste keer dat Kusters de lucht inging. Alle voorsprong ten opzichte van het strakke schema verdween als sneeuw voor de zon. Sterker nog, omdat de Schiphol Parking-medewerker geen haast had met het wegbrengen van de voetbalfanaten, werd de situatie uiterst nijpend.

Paspoortproblemen
De problemen bereikten hun hoogtepunt bij de paspoortcontrole. Enfant terrible Kusters kwam niet door de paspoortcontrole. “Ik begrijp er niets van”, stotterde Kusters, vlak voordat hij de verhoorkamer werd ingesmeten. “Ik heb mijn handbagage zorgvuldig gewogen en die is ruim lichter dan de toegestane vijf kilo. Twee kilo kleding en twee kilo hennep. Want ik neem liever het zekere voor het onzekere.”

De moeilijkheden bleken achteraf niet te zijn veroorzaakt door het gewicht van Kusters’ handbagage, wel door zijn uiterlijk. Douanier Dick de Laat: “Deze man lijkt verdacht veel op de gezochte terrorist Aziz Kusters. Helaas was het hem niet, anders had ik mooi de premie op kunnen strijken en ontslag kunnen nemen. Het spijt me dat de heer Kusters zijn vlucht nu mist. Maar ja, dan had hij zich vanmorgen maar moeten scheren.”

Elf kilometer hoger dan de balende Ron Kusters en Eddie van Uden, die zijn kameraad bijstond, was de stemming timide door de gebeurtenissen op Schiphol. Vooral Joep van Sambeeck was aangedaan door de strubbelingen op de luchthaven. “Wat een domper. We hadden afgesproken dat Ron mee zou mogen op voorwaarde dat hij in Londen de drank zou betalen. Maar daar kunnen we nu misschien wel naar fluiten. Jammer dat de tijd pas in Engeland een uur teruggaat, en niet al op Schiphol. Anders hadden ze het wel gered.”

Mét bagage, maar zonder twee kameraden betreden Stiphout Vooruit-vleugelspits Joep van Sambeeck (boven) en vliegende keep Oscar Bijnen (onder) de airbus.

Mét bagage, maar zonder twee kameraden betreden Stiphout Vooruit-vleugelspits Joep van Sambeeck (boven) en vliegende keep Oscar Bijnen (onder) de airbus.

Stadiontour in Wembley
Na de landing op Luton Airport werd de stemming snel beter, toen duidelijk werd dat de verloren zonen alsnog naar Londen konden komen. Om twee uur voegden Kusters en Van Uden zich bij hun kameraden die inmiddels al niet meer mochten rijden, om vervolgens naar Wembley te gaan voor de stadiontour.

Na een snelle lunch sloten Ron Kusters (links) en Eddie van Uden zich bij hun maten aan.

Na een snelle lunch sloten Ron Kusters (links) en Eddie van Uden zich bij hun maten aan.

De rondleiding in het legendarische stadion was nog maar tien minuten aan de gang of Oscar Bijnen greep de regie. “Toen die gids zei nooit van Berry van Aerle te hebben gehoord en daarna ook nog eens vertelde dat ze in de kleedkamer dressing maken, was voor mij de maat vol. Ik heb de leiding maar overgenomen, want die vent wist werkelijk niks van voetbal.” Met uitspraken als ‘We won the hoofdprijs’ en ‘It is allowed to sing’ overtuigde Bijnen de aanwezige tourleider van zijn talenkennis, waarna de bezoekers op een onvergetelijke rondleiding werden getrakteerd.

Oscar Bijnen (tweede van rechts) en Joep van Sambeeck in de dressing room van Wembley.

Oscar Bijnen (tweede van rechts) en Joep van Sambeeck in de dressing room van Wembley.

Martijn Gijsbers legt uit waarom afscheid werd genomen van de oorspronkelijke gids.

Martijn Gijsbers legt de pers uit waarom afscheid werd genomen van de oorspronkelijke gids.

Puntje
Intussen tikte de klok gestaag door, en duurde het niet meer lang voordat Chelsea – Tottenham Hotspur zou beginnen. Voor een vijfgangendiner was geen tijd meer, daarom werd het een walking dinner van Domino’s Pizza, aan de voet van Chelsea-stadion Stamford Bridge. “Eddie en ik zijn geen grote eters, maar we hebben allebei toch nog een puntje pizza op”, zei Martijn Gijsbers.

Allebei een puntje, dat zouden ook Chelsea en Tottenham Hotspur overhouden aan het leuke en spannende duel (eindstand: 2-2). Voor beide subtoppers waren de belangen groot; winst zou kwalificatie voor de Champions League erg dichtbij brengen. Dit was ook merkbaar in het prachtige stadion, waar het volume slechts zelden onder de negentig decibel kwam en Oscar Bijnen zelfs moeite moest doen om te zorgen dat zijn aanmoedigingen werden gehoord door Spurs-speler Jan Vertonghen, één van zijn favorieten.

Oscar Bijnen (rechts) constateert dat hij ook fans heeft onder de Chelsea-supporters.

Oscar Bijnen (rechts) constateert dat hij ook fans heeft onder de Chelsea-supporters.

Onvergetelijk
Na een korte nacht in het luxueuze Avni Kensington Hotel in de wijk Kensington and Chelsea – die in de volksmond ‘het Haagje van Londen’ heet – werd de terugreis ingezet. De trip naar Amsterdam verliep minder turbulent dan de heenreis en vroeg op de donderdagmiddag waren de reizigers weer terug in het vertrouwde Stiphout. “Het was onvergetelijk’’, zei Ron Kusters aan de voet van de Stiphoutse Big Ben. Als bierhater had ik niet verwacht dat ik Bavaria ooit nog dankbaar zou zijn, maar ze hebben perfect werk geleverd. “Maar zo’n reis maakt wel hongerig, zeg. Ik denk dat ik maar even naar De Lucht rijd. Daar hebben ze prima lunches voor nog geen twee euro.”

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s